tisdag 31 maj 2011

Tyskland har kol - det har inte vi!!

Till år 2022 ska Tyskland ha avvecklat kärnkraften. Förbundskansler Angela Merkels regeringskoalition har enats om en tidtabell för när alla kärnkraftverk ska vara avstängda - I Sverige jublar kärnkraftsmotståndare.

Tyskt näringsliv har varnat för att en tidigarelagd avveckling kan leda till energibrist som hotar landets industri. Före mars i år svarade kärnkraften för cirka 23 procent av Tysklands energiproduktion. Energibrist leder till högre priser – vilket gör att det blir dyrare att leva och att producera varor.

En kombination av vattenkraft, förnybar energi och kärnkraft gör att Sverige är ett föregångsland i världen för att minska klimatutsläppen och samtidigt trygga en realistisk energiförsörjning. I dag står kärnkraften för ungefär hälften av Sveriges elproduktion medan vindkraften utgör en procent. Om vi vill kunna åka kollektivt, byta till elbil och minska utsläppen behövs kärnkraften.

Regeringen satsar på vindkraften. Fram till 2020 kommer 2 000 nya vindkraftverk att byggas vilket innebär ytterligare 10 TWh vindkraft. Kalla vintrar som denna visar att Sveriges elförsörjning är sårbar och att det är hög tid att nu rusta för framtiden.

Tysklands beslut innebär att det på kort sikt kommer tillföras en hel del fossil kraft i form av kol och gas i den tyska elproduktionen... Det är inte att ta ansvar för vår miljö och vårt klimat...

AB, ExP , DN,


Share/Bookmark

Inga kommentarer: