tisdag 3 maj 2011

I går presenterade Socialdemokraterna sin vårmotion, förväntningarna på konkreta åtgärder och ansvar var höga men det slutade i ett platt fall. S-motionen innerhåller få tydliga besked och det är bekymmersamt att det största oppositionspartiet slarvar med den ekonomiska politiken.

Är det inte en utredning som föreslås så är det en kommission. I S-motionen föreslås en kompetenskommission med företrädare från näringslivet, det offentliga och arbetsmarknadens parter. Den socialdemokratiska tanken med kommissionen är att den ska tillsättas för att förbättra matchningen på arbetsmarknaden. Kommissionen ska kartlägga behov och föreslå åtgärder, men även kunna inhandla utbildningar och åtgärder från privata och offentliga utbildningsanordnare, samt ge stöd till arbetsgivare som anställer kompetensutvecklare.

Varför skapa en parallell organisation? I dag finns det myndigheter som har uppdraget att säkerställa en tillgång på utbildningar motsvarar arbetsmarknadens behov. För arbetsmarknadsutbildningarna gör Arbetsförmedlingen detta och Myndigheten för yrkeshögskolan för yrkesutbildningar.

Samtidigt som Socialdemokraterna föreslå en kompetenskommission vill de begränsa sökaktiviteten och rörligheten genom återinförandet av 100-dagarsregeln i a-kassan och slopandet av jobbcoacher. Det är som att tala med kluven tunga…det är inte att ta ansvar för Sverige.

Givetvis måste det hela tiden arbetas med att förbättra matchningen så att rätt person är på rätt plats på arbetsmarknaden. Det handlar om aktiva insatser, förmedlingsstöd, arbetspraktik, utbildning och att stärka kopplingen mellan utbildning och arbetsmarknaden

Share/Bookmark

Inga kommentarer: