torsdag 19 maj 2011

Det svänger i politiken.

Till alla de som säger att det inte händer något i politiken - detta inlägg är till er och det handlar om hur politiker svänger i frågor....

Pensionerna, fastighetsskatten och Libyen. Efter 55 dagar som partiledare har Håkan Juholt redan tvingats svänga i tre viktiga frågor.

DN har gjort en kortfattad redogörelse i tre frågor:



Pensionerna
Först: I sitt installationstal lovar Håkan Juholt att utvärdera pensionssystemet med de fackliga centralorganisationerna LO, SACO och TCO. Om inte regeringen vill diskutera sedan vill diskutera förslaget säger han att förtroendet mellan de fem partier som bär upp pensionsöverenskommelsen äventyras.

Sedan: Redan nästa dag tvingas Håkan Juholt till två pudlar. Han gör först klart att han inte vill riva upp pensionsöverenskommelsen med de borgerliga. När SACO och TCO säger till DN att de inte tänker delta i några pensionsöverläggningar får Juholt backa igen. Nu är det bara ”samtal” för att ta in synpunkter som är aktuellt. I samband med första maj förklarade han missen med orutin.

Fastighetsskatten
Först: I en intervju i SVT:s Agenda säger Håkan Juholt:

– Den gamla fastighetsskatten var dålig, men låt oss titta på om det finns en annan modell.

Sedan: En vecka senare säger partiets verkställande utskott nej till att driva frågan om en ny fastighetsskatt.

– Boende är den största investering hushållen
gör. Då kan det inte ske förändringar så fort man byter majoritet, säger
partiets ekonomisk-politiske talesperson Tommy Waidelich.

Libyen
Först: På första maj säger Håkan Juholt:

– Vi tar vår del av ansvaret, men det är inte vårt hela ansvar. Vi bär inte ensamma detta ansvar. Vi går in som en pusselbit, en bricka i detta och säger att under dessa månader tar vi vårt ansvar. Sedan lämnar vi och någon annan får ta vid.

Sedan: Efter hård kritik, även från flera tunga S-politiker, backar Juholt. Han vill fortfarande ta hem Gripen-planen från Libyen men öppnar för andra militära insatser, exempelvis fartyg för att bevaka att vapenembargot följs.




Att byta åsikt fram och tillbaka som Juholt har gjort utan att det finns grund för förändringarna skapar en oreda och det är inte seriöst. Frågan som infinner sig är vad vill Juholt och vad vill S?
ExP, SvD, DN, DN,

Blåa: Kent Persson, Thomas Böhlmark





Share/Bookmark

Inga kommentarer: