tisdag 29 juni 2010

Värnplikten...

Slopa inte värnplikten Björn von Sydow med flera män för män i SvD...
Pliktlagen läggs nu vilande och militärtjänstgöringen görs frivillig. Värnplikten, eller lagen om totalförsvarsplikt, kommer att finnas kvar och görs könsneutral, dvs. både gälla män och kvinnor. Bra tycker jag!

Men Björn von Sydow mfl vill ha kvar den obligatoriska värnplikten och jämför den med skolplikten. Det är en ganska grov jämförelse, det är självklart att alla barn i Sverige ska ha möklighet till en bra skola. En bra skola är en förutsättning för att värna vårt samhälle och för att kunna ge alla människor, oavsett bakgrund, möjlighet att utveckla sina färdigheter.

Men att alla unga ska göra värnplikt känns förlegat 2010.

Share/Bookmark

2 kommentarer:

Anonym sa...

Förklara gärna närmare varför det är förlegat.

Jenny Petersson sa...

Hundratusentals värnpliktiga har utbildats utan att få krigsplacering, vilketenligt mig är ett gigantiskt samhällsekonomiskt slöseri...

Sedan har många killar gett ett år av sina liv till försvaret medan vi tjer slapp, en dubbel diskriminering som var totalt frånvarande i den annars så heta jämställdhetsdebatten...

Nu är det frivillig, den som vill, kan och får söka, inget tvång...

För att Sverige ska kunna ha ett effektivt försvar med hög beredskap, och förband som kan användas både inom och utanför landets gränser behövs ett system som bygger på frivillighet.