fredag 18 juni 2010

Skriver även i dagens HN tilsammans med Henrik von Sydow, Anne Marie Brodén, Michael Svensson och Marianne Kierkemann

Rösta inte bort arbetslinjen

Rödgröna återställare hotar den ekonomiska återhämtningen hävdar riksdagsledamöterna Henrik von Sydow, Anne Marie Brodén och Marianne Kierkemann samt riksdagskandidaterna Jenny Petersson och Michael Svensson i ett svar till Thomas Östros och Hans Hoff i HN den 7/6.

Självklart har Sverige inte gått oberört genom den djupaste och mest utbredda lågkonjunkturen sedan 1930-talskrisen, men under 2010 har vi åter fått en stark utveckling på arbetsmarknaden. Sverige har Europas starkaste offentliga finanser och är ett av de OECD-länder som har den mest expansiva ekonomiska politiken. Det ser ut som om Sverige är ett av de länder där arbetsmarknaden stabiliseras tidigare. Vi har nu en sysselsättning som ligger
100 000 högre än 2006.

Samtidigt är vi moderater inte nöjda. Från det att den internationella finanskrisen slog till hösten 2008 har Alliansregeringen agerat för att överbrygga krisen samt mildra dess långsiktiga effekter. Inom arbetsmarknadspolitiken har regeringen gjort kraftfulla satsningar, bland annat på arbetspraktik, praktisk kompetensutveckling, lyft och jobbcoacher.

Alliansregeringen har under mandatperioden gjort det mer lönsamt att arbeta. Vi har gjort det lättare att starta och driva företag. Vi har kommit fram till en långsiktig lösning på energipolitiken. Vi har satsat på infrastruktur och kommuner. Detta har vi gjort samtidigt som vi har ordning och reda i offentliga finanser.

Mot det står Thomas Östros och Hans Hoff och skriver att ni är oroade för sysselsättningen. Med vänsteroppositionens ungdomsskatt blir unga dubbelt så dyra att anställa om Mona Sahlin blir statsminister efter valet 2010.

Jobbskatteavdraget har gett de som har låga eller normala inkomster störst skattesänkning. Det är jobben som bygger tillväxten och minskar klyftorna.

Östros/Hoff vill även införa en kilometerskatt på tunga transporter på 14 kronor per mil – något som skulle slå hårt mot företagandet i bland annat Varberg och Hylte. Vissa försiktiga beräkningar visar att det kan handla om runt 350 000 kr per år och lastbil för ett åkeri. Det är svårt att se hur detta ska skapa fler jobb.

En rödgrön seger i valet är ett hot mot den återhämtning som nu börjar ta fart. Sverige och Halland ska inte riskera att rösta bort ansvarstagandet, arbetslinjen och Anders Borg till förmån för Thomas Östros, Hans Hoff och de tre vänsterpartierna.

Henrik von Sydow
Anne Marie Brodén
Jenny Petersson
Michael Svensson
Marianne Kierkemann


Share/Bookmark

Inga kommentarer: