torsdag 3 juni 2010

Alla människor borde få leva i fred och frihet...

Jag hade inte tänkt blogga om konvojen till Gaza. Jag är en Israelvän, och tycker det är en fruktansvärd tragedi att människor fått sätta livet till. Men jag är samtidigt inte överraskad att Israel gick ombord men att det skulle ske på det sättet och på internationellt vatten är oroande. Det som har hänt på båtarna måste utredas och de ansvariga måste ta konsekvenserna av en sådan utredning.

I många medier har Ship to Gaza beskrivits som en fantastisk välgörenhetsresa. En ärligare beskrivning är att det är en politisk aktion. Vill man hjälpa människorna på Gaza bör man göra det genom väletablerade bistånds- och hjälporganisationer.

Medlemmar av den turkiska islamistorganisationen IHH menar att Israels kapning av konvojen till Gaza blev en propagandaseger för just dem. IHH har varit ledande organisatör och finansiär bakom konvojen om detta skriver DN om.

– IHH är nära förbundet med Hamas och har en lång historia av stöd till väpnad kamp, inklusive terroristaktioner. Organisationen har också nära band med andra militanta islamistgrupper, exempelvis al-Qaida, hävdar den svenske terrorforskaren Magnus Norell.

Alla människor, i hela Mellanöstern, borde få leva i fred och frihet. Det krävs mer av försoning och förlåtelse och mindre av konflikt.

Inga kommentarer: