söndag 6 juni 2010

MUF Östergötland - Föregångslandet

Idag är det Sveriges nationaldag, och det finns mycket vi kan vara stolta och glada över idag. Sverige är på många sätt ett bra land. Vi har ett Sverige med en fantastisk natur, ett Sverige där alla får gå i skolan, där den som är sjuk kan få vård och där människor trivs att bo.

Vi har dessutom ett friare Sverige idag än för fyra år sedan. Det är alltid värt att fundera över, men kanske extra mycket idag när vi firar vårt fina land. Idag har vi ett Sverige där studenter inte längre tvingas vara med i studentkåren. Ett Sverige där du får välja vilken vårdcentral du vill tillhöra. Ett Sverige där du får behålla mer av din lön. Ett tryggare Sverige med fler poliser. Ett Sverige där allt fler blir friskare. Ett Sverige där alla får gifta sig, oavsett sexuell läggning. Ett Sverige där vi satsar på grön teknik och på att minska utsläppen. Ett Sverige vi kan vara stolta och glada över.

Men vi har också ett Sverige där många unga inte har jobb. Vi har ett Sverige där inte tillräckligt många går ut gymnasiet med fullständiga betyg. Vi har ett Sverige som ännu inte är tillräckligt jämställd. Vi har ett Sverige där unga diskrimineras på arbetsmarknaden. Ett Sverige där det inte alltid är så lätt att komma till som ny medborgare. Vi har ett Sverige där inte tillräckligt många får chansen att lyckas. Men kanske viktigast av allt, vi har ett Sverige där vi inte kan ta det fria för givet.

Vi måste fortsätta jobba för ett friare Sverige. Ett Sverige där alla får möjligheten att känna friheten och tryggheten utav att ha ett arbete att gå till. Ett Sverige där vi inte gör skillnad på jobb och jobb, utan där vi älskar alla jobb. Ett Sverige där alla får en bra utbildning, genom att öka fokus på kunskapen och elevens inflytande över sin egen skolgång. Ett Sverige som är jämställt där ingen placeras i socialismens fack. Ett Sverige där alla har samma chans. Vi moderater vill jobba för ett friare Sverige. Ett Sverige som är ett föregångsland på riktigt, där alla har chans att nå just sina drömmar. Idag firar vi nationaldag och gläds åt allt som är bra med Sverige, men imorgon fortsätter vi att bygga ett bättre Sverige.

Låt oss nu tillsammans fortsätta att bygga Sverige till ett riktigt föregångsland.

Inga kommentarer: