fredag 23 september 2011

fokus på jämställdhet...

Jag hade inte tänkt skriva om jämställdhet, men idag läste jag Fredrik Reinfeldts artikel i DN.

Jämställheten är ett hett debattämne just nu då kvotering till bolagsstyrelser har debatterats. Skönt att Fredrik fokuserar på viktiga jämställdhetsfrågor.



Det är oacceptabelt att det fortfarande år 2011 finns länder som förvägrar
kvinnor rätten att rösta, ärva och arbeta. Det är en förlust för kvinnorna
men det är också ett faktum att en överbryggad klyfta i sysselsättningsgrad
mellan kvinnor och män skulle påverka hela den globala ekonomin. När kvinnor
tar större del i samhället blir världen mer rättvis och mindre korrumperad,
skriver statsministern.



Jämställdhet handlar i grunden om att garantera lika rättigheter för kvinnor och män. Att ge alla individer – oavsett kön – samma möjligheter till utbildning, ekonomiska möjligheter och till att delta i samhället.

Det är oacceptabelt att det idag finns länder som förvägrar kvinnor rätten att rösta, att ärva, att arbeta och till och med att köra bil.

Share/Bookmark

3 kommentarer:

Anonym sa...

OCh som vanligt blir det likhetstecken mellan jämställdhet och kvinnofrågor. Att pojkar könsstympas, pojkar misslyckas i skolan, tills förra året frihetsberövade vi män pga av kön, män diskrimineras i vårdnasttvister, straffas hårdare i domstolar etc etc.... Är det jämställdhet? Ändock så nämner inte Reinfeldt eller någon annan en enda mansfråga, idel kvinnofrågor även i vårt egna land.... hyckleri.

Jens sa...

Till Anonym:
Är du ännu en av dessa, ofta män, som gnäller på att jämställdhetssträvanden enbart omfattar kvinnor?
Då har du missuppfattat allt. Det är nämligen fritt fram för dig att göra jämstlldhetsfrågor till en mansfråga. Det är bara att engagera sig, precis som kvinnor gjort i över 100 år för att få lika rättigheter.

Det är obegripligt för mig som man att så många andra män sitter på sina händer och gnäller på feminismen och jämstlldheten och att det bara handlar om kvinnors rättigheter. Det är väl upp till dig att göra det till en mansfråga? Varför inte börja idag?

Jag ser samma problem som du och är engagerad med feminister för att ändra på just dessa frågor. Men uppenbarligen vill många män att kvinnliga feminister skall göra jobbet för dem. Sorry, det är bara att kavla upp ärmarna.

Pendulum Effect sa...

Under Hela 1900-talet har det handlat om mäns våld mot kvinnor.

Vi har blivit indoktrinerade att alla kvinnors problem beror på män genom feminism. Allt maskulint är dåligt.

I tv och media finns det inte ett enda program nu som inte handlar om att förlöjliga, trycka ner eller förnedra män.

Könsstympning av tjejer i Afrika ska föras krig mot medan pungsparkar och misandri i Sverige, ja det är roligt och humoristiskt, Jämlikhet?

Pojkars betyg i Svenska skolan sjunker, stöd? Äh det är bara män ändå, Nu drar vi till Afrika och lägger dina och mina skatteresurser på deras tjejer istället, det är ändå bara våra pojkar, Jämlikhet?

Män har inga preventiva rättigheter, dåliga föräldrarättigheter, sämre laga stöd, Utsätts mer för våld, Skadar sig mer, Har högre självmordsfrekvens.........

Jag tror att män i Sverige är såpass nedtryckta i skorna och har såpass dåligt självförtroende och förtroende för rättssystemet i dem här frågorna att dem hellre dör än berättar. Mörkertalet för män som är utsatta för psykologiskt eller fysiskt våld är lika stort eller större än kvinnors i Sverige. Anmälningarna görs inte.

Det här är naturligvis inget som kommer belysas då statistiken som levereras till regeringen kommer från "dem som vet" och dessa är själva ofta feminister och engagerar sig selektivt åt kvinnors utsatthet och systematiskt ignorerar mäns utsatthet.

Det hade vart bra med verklig jämlikhet utan feminism.

En jämlikhet oavsett kön, ras, ålder, börd istället för: 

på grund av kön, ras, ålder, börd.

En jämlikhet för lika möjligheter som respekterar fria val och mänskliga rättigheter istället för jämställda resultat genom feminism.