torsdag 22 december 2011

I dagens LT - Ansvar för jobben och ekonomin


Ansvar för jobben och ekonomin
Oron på den internationella marknaden är fortsatt stor vilket även påverkas oss i Sverige. De senaste fem åren har vi upplevt en stark uppgång med många nya jobb. Samtidigt har vi gått igenom den värsta konjunkturnedgången sedan 30-talet. Detta ställer krav på en ansvarstagande ekonomisk politik för jobb och för en aktiv arbetsmarknadspolitik.

För att dämpa inbromsningen på arbetsmarknaden prioriterar regeringen i budgeten för 2012 sysselsättningsfrämjande åtgärder. Tillväxten och sysselsättningen ska öka och välfärden ska komma alla till del. Sammantaget presenteras reformer för 15 miljarder kronor. Mot vår budget för jobb, välfärd och ansvar står en splittrad opposition och ett socialdemokratiskt parti utan röd tråd.

Regeringen har satsat 8 miljarder kronor på en aktiv arbetsmarknadspolitik för att möta skuldkrisen. Arbetsmarknadspaket för 2012-2014 innehåller aktivitet, utbildning och praktik samt insatser som gör anställningar billigare.

För att varaktigt öka tillväxten och sysselsättningen satsar vi bland annat 5,4 miljarder kronor på att sänka momsen på restaurang- och cateringtjänster, en sektor där många unga och utrikes födda får sina första jobb. Sänkt moms förväntas öka sysselsättningen och leda till lägre priser inom branschen, vilket regeringen och riksdagen kommer att följa upp, bland annat genom uppdrag till Konkurrensverket och Skatteverket.

Medan besparingspaketen avlöser varandra i Europa kan vi göra aktiva insatser för jobb och omställning och förstärka tryggheten för människor i en utsatt ekonomisk situation. Vårt mål att få fler i arbete är inte bara en åtgärd som ska bidra till ökad tillväxt. När fler arbetar och färre försörjer sig på bidrag minskar klyftorna i samhället och alla ges möjlighet att ta del av den tillväxt och välfärd som skapas. Alliansregeringen tar ansvar för Sverige.



Inga kommentarer: