Det handlar om de ungas framtid
Efter att ha läst socialdemokraten Jennie Nilssons inlägg i HP 12/1 kan man konstatera att det är lätt att raljera över regeringens politik när man sitter i opposition. Vad hon glömmer att nämna är att sedan alliansregeringen tillträdde 2006 har målet varit att få fler iarbete och färre i utanförskap. Som ett led i denna målsättning har regeringen vidtagit en rad åtgärder för att även ungdomar skall ges möjlighet att komma in på arbetsmarknaden. Genom att halvera socialavgifterna för personer under 26 år har det till exempel blivit lättare att anställa ungdomar.
Jennie Nilsson har helt rätt i att S vill sänka löneskatterna för arbetslösa ungdomar med sammanlagt 1,4 miljarder kronor, men hon glömde att nämna att man samtidigt gör en avgiftshöjning på bredden, som kostar företagen 10,4 miljarder om året. Hon glömde också att nämna att socialdemokraterna har för avsikt att chockhöja skatterna för vanliga låg- och medelinkomsttagare med över 10 miljarder kronor om året om man kommer till makten efter valet. Hur stor skattehöjningen blir när V och MP sagt sitt törs man inte ens tänka på, men troligtvis landar höjningarna på 12-13 miljarder, vilket är idet närmaste ofattbart.
Till följd av det försämrade arbetsmarknadsläget presenterade regeringen ihöstas ytterligare satsningar på ungdomar i budgetpropositionen för 2010. Bland annat satsas det ytterligare resurser på att förstärka jobbgarantin för ungdomar, där stöd till start av näringsverksamhet, möjlighet att studera på deltid och arbetslivsinriktad rehabilitering utgör viktiga delar, liksom den nya aktiveringsinsatsen Lyft. Ungdomar kommer också att kunna ta del av en förstärkt matchningsverksamhet med personliga coacher tidigt i en arbetslöshetsperiod.
Som ett komplement till den utbildning som erbjuds inom jobbgarantin för ungdomar i dag avser regeringen också att införa en extra studiemotiverande insats för arbetslösa ungdomar som inte avslutat sin grundskole- eller gymnasieutbildning. Detta sker i form av en riktad satsning på utbildningsplatser inom folkhögskolorna.
Alliansen har gjort en hel del för att bryta utanförskapet för ungdomar, med sänkta arbetsgivaravgifter, nystartsjobb och förstärkta utbildningsinsatser som viktiga delar. Hur vi ska få fler unga människor att gå från utanförskap och bidrag till arbete är fortsatt en viktig fråga för oss moderater. Det är på tiden att vänsterkartellen tar klivet fram och redogör för sin syn på hur ungdomar skall ges förutsättningar att komma i arbete.
Jenny Petersson (M), vice förbundsordförande i Moderata Ungdomsförbundet, Riksdagskandidat (M) 2010
måndag 25 januari 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar