torsdag 11 mars 2010

Många ifrågasätter banden mellan facket och partiet

IF Metalls studieorganisatör Leine Johansson i Oskarshamn har just nu fullt sjå med att förklara för sina medlemmar varför denna facklig-politiska koppling måste finnas - läs hela artikeln här.
Det som sticker många i ögonen är den ekonomiska kopplingen samt förespråkandet av en socialdemokratisk regering inför val och i kampanjer.

För mig är det även absurt att flera fackförbund fortsätter att knyta sig så hårt till ett parti, socialdemokraterna, trots att medlemskåren avspeglar valmanskåren i stort.

De fackanslutnas pengar både genom direkta och indirekta stöd slussas in i s-partiet borde vara något som medlemmarna borde ifrågasätta.... Pengarna borde rimligen användas för medlemmarnas bästa och inte för socialdemokratins bästa.

Facken bör finnas men Fackets uppgift bör vara att ta tillvara sina medlemmars intressen och inte vara en förlängning av socialdemokratin.... Det kommer nog dröja innan en sådan förändring sker...

LO om facket och politiken - Målsättningen är att deltagarna vill fortsätta engagera sig i våra organisationer; främst den lokala fackföreningen och dess arbetsplatsföreningar samt SSU-klubbar. Utbildningarna genomförs lokalt av LO-distrikten. Kontakta närmaste LO-distrikt för information.

Fastighetsanställdas förbund - Genom facket kan Du få möjlighet att delta i facklig-politisk verksamhet och givetvis bli medlem i socialdemokraterna eller dess ungdomsförbund – SSU.

Lotta Gröning - LO släpp partikopplingen.

Tommy Olsson - Kan man vara med i facket, men rösta på Maud?

Inga kommentarer: