lördag 18 februari 2012

Äntligen!

I dag skriver Göran Hägglund Göran Hägglund, Maria Larsson och David Lega, att det är ”Dags att avskaffa kravet på sterilisering vid könsbyte”.

I ”Lagen om fastställelse av könstillhörighet i vissa fall (1972:119)” regleras hur det juridiska könsbytet ska gå till och under vilka förutsättningar könskorrigering får ske. Av lagen framgår att det är den enskilda individen själv som ansöker om att få genomgå ett könsbyte och att det endast kan beviljas personer som är:
- Svenska medborgare
- Ogifta
- Över 18 år
- Steriliserade eller av annan orsak saknar fortplantningsförmåga

Som moderat tar jag ett tydligt ställningstagande för att slopa dagens krav på att den som genomgår ett könsbyte ska vara ogift, svensk medborgare och steriliserad (Dessutom FK, på moderaternas partistämma förra året behandlades en motion från Öppna Moderater, om lagen om könsfastställelse - vilken gick igenom, inget ombud röstade emot motionen :) ).
Sverige var det första landet i världen som i lag reglerade möjligheten för människor att genomgå könsbyte i och med att den nuvarande ”Lagen om fastställelse av könstillhörighet i vissa fall” infördes 1972 - Nu 40 år senare är det hög tid att genomföra en nödvändig reformering och modernisering av lagen. Detta görs med en allians regering!

Share/Bookmark

Inga kommentarer: