söndag 5 december 2010

I Hallandsposten

Arbetslinjen förtydligas i HP
Den 1 december trädde den i nya reformen för att påskynda nyanlända invandrares etablering i arbets- och samhällslivet i kraft. Det är en mycket viktig reform och den största förändringen av integrationspolitiken på flera decennier.

Moderaterna har tillsammans med Alliansen genomfört flera reformer som syftar till att bryta utanförskapet bland utrikes födda. Generella reformer för att stärka arbetsmarknaden i kombination med tydligt riktade insatser som instegsjobb och nystartsjobb har bidragit till att förbättra möjligheterna till egen försörjning för utrikes födda.

Den nya etableringsreformen syftar till en snabbare etablering genom att förstärka drivkrafterna både för att börja arbeta och för att aktivt delta i arbetsförberedande insatser. Etableringskedjan ska bli effektivare genom klarare och tydligare ansvarsförhållanden mellan olika aktörer.

För att tydliggöra vikten av snabb arbetsmarknadsetablering får Arbetsförmedlingen en central roll och ett huvudansvar. Den tar över samordningsansvaret från kommunerna för etableringsinsatserna för vuxna. Tillsammans med den nyanlände upprättar Arbetsförmedlingen en etableringsplan isyfte att underlätta och påskynda etableringen i arbets- och samhällslivet.

Med den nya reformen införs en ny ersättning som är lika för alla nyanlända, oberoende av var i landet man bor, och utgår vid aktivt deltagande i etableringsinsatser.

En nyanländ med etableringsplan har rätt att välja en etableringslots, som är en fristående aktör som arbetar på uppdrag av Arbetsförmedlingen och har i uppgift att stödja den nyanlände att hitta en väg till arbete. Nyanlända som har en etableringsplan ska delta i samhällsorientering.

Jenny Petersson (M), riksdagsledamot från Halmstad

Share/Bookmark

Inga kommentarer: