måndag 29 november 2010

Debatt i dagens Hallandsposten

Lär av Barsebäcks stängning!

Indelningen av Sverige i fyra elpris­­områden sker efter krav från EU-kommissionen och är således inget som svenska politiker varken har önskat eller är skyldiga till.

Inte heller utformningen när det gäller antal prisområden och gränsdragningen mellan dessa bygger på politiska beslut, utan har bestämts av Svenska Kraftnät. Det är dock, enligt vår mening, anmärkningsvärt och förvånande att samtliga kärnkraftverk hamnar i prisområde 3 (Stockholmsområdet) och inget iprisområde 4 (Malmöområdet, dit hela södra Halland tillhör). Gränsen dras precis söder om Oskarshamnsverket.

I sammanhanget är det viktigt att komma ihåg bakgrunden till problemen, för att undvika att misstag upprepas. Problemet med elbrist i södra Sverige har uppstått till följd av stängningen av Barsebäcks två reaktorer 1999 och 2005. Stängningen innebar att den främsta kraftkällan plockades bort från ett område där behovet är stort.

Situationen förvärrades genom att den dåvarande socialdemokratiska regeringen inte tog sitt ansvar för att försöka minimera de negativa konsekvenserna av avvecklingsbeslutet.

Kraftöverföringskapaciteten norrifrån borde skyndsamt ha byggts ut i samma stund som beslutet att stänga Barsebäck fattades. Så har dock inte skett och nu får hushåll och företag i södra Sverige ta hela kostnaden för den bristfälliga socialdemokratiska energipolitiken.

Ansvaret för de problem som uppstår när områdesindelningen träder i kraft inovember 2011 faller därmed tungt på de politiker som beslutade att stänga Barsebäck och samtidigt underlät att sätta fart på utbyggnaden av kraftöverföringskapaciteten inom Sverige. Det är deras ansvar att vi isödra Sverige kommer att få högre elpriser än i norr.

Nu måste berörda aktörer göra vad man kan för att motverka problemen. Det gäller att snabbt bygga ut både överföringskapaciteten mellan elområdena och elproduktionen i område 4. Problemet är ofta tidsödande och krångliga tillståndsprocesser. Den här typen av ärenden måste därför nu ges högsta prioritet. Dessutom menar vi att gränsdragningen mellan prisområdena både kan och bör ifrågasättas.

Effekterna av stängningen av Barsebäck är en utmärkt varningsklocka för vad som händer om fler kärnkraftverk avvecklas. Då blir elen ännu dyrare och obalansen och överföringsproblemen inom landet ännu större.

Jonas Jacobsson (M), riksdagsledamot, Skåne

Jenny Petersson (M), riksdagsledamot, Halland

Share/Bookmark

Inga kommentarer: