torsdag 18 november 2010

Uppgång på arbetsmarknaden

I dag kom SCBs Arbetskraftsundersökning (AKU). Den visar att under oktober 2010 var 4 570 000 personer i åldern 15-74 år sysselsatta, en ökning med 112 000 jämfört med oktober 2009. vilket gör att framtiden ser ljusare ut.

Antalet arbetade timmar ökade med 5,3 procent. Antalet arbetslösa personer var 369 000 eller 7,5 procent av arbetskraften. Även säsongrensade data fortsätter att visa en uppåtgående trend för sysselsättningen och en nedåtgående trend för arbetslösheten.

Ett arbete är kanske det mest centrala för människans möjlighet till självförverkligande. Genom att göra det mer lönsamt att arbeta, samt starta och driva företag, kan vi lägga grunden för fler nya arbeten, vilket i sin tur bidrar till en väl fungerande välfärd.

Share/Bookmark

1 kommentar:

EKOMAT OCH EKOTIPS sa...

Hej Jenny!

Intressant att ta del av vad du skrivit. Det är lite komplicerat att köra med termen "sysselsättning/pysselsättning"...för det blir missvisande.

Vad man istället borde göra är att titta på de som "inte" har några riktiga jobb, tex de som blir bortsorterade/utfrysta från arbetsmarknaden mot sin egen vilja.

Tittar man på denna grupp som växer allt snabbare så är det inte individer som har hoppat av gymnasiet, utan här hittar vi uteslutande personer som kommer ifrån grundutbildningen och hela vägen upp till forskarutbildningen vid våra universitet och högskolor.

Detta är ett viktig fenomen att ta på allvar.

Använder man sökord som "Graduate unemployment" eller "Post-graduate" unemployment så ser man klart och tydligt att detta är ett globalt fenomen som kräver globala svar och lösningar.

Detta är något vi borde fokusera på istället för ideologisk smutskastning.

Sedan måste vi också jobba mycket mer med samverkan mellan akademi och arbetsmarknad, så att studenternas anställningsbarhet prioriteras framför den akademiska friheten.

För vi har inte råd (nationalekonomiskt) att fortsätta att bara ta in och utexaminera framtiden till arbetslösa eller socialbidragsberoende.