fredag 26 november 2010

Det ljusnar på arbetsmarknaden - HP i veckan

Artikel i veckan i Hallandsposten

Sverige kommer nu starkare ur den finansiella krisen än andra länder iEuropa. Arbetsmarknaden utvecklas bättre än tidigare väntat. 100000 fler är sysselsatta nu än det var 2006. Mycket tyder på en fortsatt stark utveckling. En bättre arbetsmarknad kräver ännu bättre matchning och bra utbildningar. Moderaterna och Alliansen tar fortsatt ansvar för svensk ekonomi och för jobben.

Startskottet för den ekonomiska krisen var att Lehman Brothers gick i konkurs hösten 2008. Krisen drog över världen och Sverige gick igenom den svåraste ekonomiska krisen sedan depressionen. Under förra mandatperioden genomförde Alliansen tuffa och besvärliga men framförallt viktiga strukturreformer.

Först befarades en arbetslöshet på strax under 12 procent när det såg som värst ut. Iår beräknas Sverige komma ned till cirka 8 procent. Vi kan se att sysselsättningen är på väg tillbaka och att arbetslösheten pressas tillbaka. Det är ett stort steg på rätt väg men vi är med detta ännu inte nöjda. Målet är full sysselsättning.

I valet 2010 begärde Moderaterna och Alliansen att få förnyat förtroende av väljarna. Vårt mandat vilar på ansvarstagande för offentliga finanser, för att upprätthålla samhällsekonomisk stabilitet och för ordning och reda i den svenska ekonomin. Vi har ett ansvar att förvalta skattebetalarnas pengar väl.

När det gäller jobben prioriteras utbildning. Det är viktigt med mer av yrkesutbildning men även långsiktiga satsningar på mer undervisningstid, fler fortbildningsmöjligheter för lärare, mer av betyg och mer av ordning i klassrummen.

Med Moderaternas politik för jobb blir det mer av coacher och mer av praktikplatser så att människor inte stängs utanför arbetsmarknaden. Vi har även halverat arbetsgivaravgiften för att anställa unga, vilket underlättar för fler ungdomar att få jobb. Jobbskatteavdraget ger sjuksköterskan en extra månadslön i plånboken varje år. När tillväxten och efterfrågan ökar kommer fler i arbete.

Ute på arbetsmarknaden måste vi ha bättre matchning mellan de som söker jobb och de som vill anställa. Vi måste få fram en bättre förmedlingsverksamhet. Vi måste satsa på skola och utbildning så att alla blir bra förberedda för arbetslivet. Genom jobb och utbildning möter vi framtiden.

Jenny Petersson (M), riksdagsledamot från Halmstad





Share/Bookmark


Inga kommentarer: