tisdag 21 december 2010

I dagens HP

Alliansen satsar på jobb till unga
Hittills i år har den svenska ekonomin gått mycket bättre än någon vågat hoppas på. Tillväxten ökar och Sverige kommer starkare ur den finansiella krisen än andra länder i Europa. Välskötta statsfinanser och satsningar på jobb och minskat utanförskap ger nu resultat för Sverige.

Tillväxten till trots, går det inte att luta sig tillbaka. Stora utmaningar finns på arbetsmarknaden, inte minst bland unga. Arbetslösheten bland unga är ingen ny företeelse. Oavsett konjunkturläge har många unga fått betala ett högt pris genom att stå utanför. Samtidigt innebär de kommande årens mycket stora pensionsavgångar att efterfrågan på arbetskraft kommer öka kraftigt. Färre ska försörja fler samtidigt som ett stort generationsskifte äger rum på arbetsmarknaden.

Allt fler företag återanställer och nyanställer efter finanskrisen. Det är nu viktigt att ungdomsarbetslösheten inte biter sig fast på en hög nivå, som skett många gånger tidigare. Alliansen sänker därför trösklarna in på arbetsmarknaden för unga genom aktiva åtgärder. Bland våra satsningar finns bland annat en halvering av arbetsgivaravgiften för att anställa unga upp till 26 år och ett antal viktiga åtgärder för ett bättre företagsklimat.

Orsakerna till en hög ungdomsarbetslöshet är många och det finns inte en lösning på problemet. En svag utbildningsbakgrund är gemensamt för dem som har svårast att snabbt få ett arbete. Det gäller till exempel ungdomar utan betyg från grundskola eller gymnasieskola. Skolan är helt avgörande för många ungas start på livet och möjlighet att få jobb. Haveriet i den socialdemokratiska bortsorteringsskolan är ett av många problem som Alliansen tagit itu med.

2011 träder många reformer på utbildningsområdet i kraft. Med Alliansens nya gymnasiereform får vi en skola som möter framtidens behov, förutsättningar och kunskapskrav på ett mycket bättre sätt än idag. Det handlar om en gymnasieskola som tydligt bygger på grundskolan, som ger alla en chans att lyckas och som gör eleverna mer förberedda och bättre rustade för både arbetslivet och fortsatta studier. Vi inför nu en gymnasieskola med yrkesprogram, lärlingsutbildning och högskoleförberedande program.

För att nå bättre resultat i den nya gymnasieskolan, förutsätter detta att grundskolan fungerar bättre. Därför satsar vi på läsa-skriva-räkna-satsning, Lärarlyftet, nationella prov och tidigare betyg.

Morgondagens arbetsmarknad skriker efter duktiga unga människor. Framtiden för landets unga ser ljus ut. Därför får vi inte tappa fart. Alliansens satsningar på jobbpolitiken och på utbildning är därför grunden för att fler unga ska få jobb. Nu och i framtiden.

Jenny Petersson (M), riksdagsledamot från Halmstad

Share/Bookmark

Inga kommentarer: