fredag 30 april 2010

Debatt i dagens HP

Flygkrisen visar de grönas framtidsvision

Under april har vi upplevt hur askan från isländska vulkanen Eyjafjallajökull dragit in över Sverige och Europa. Askmolnet har påverkat flyg från och till Halmstad City Airport och resulterat i flera inställda flyg. Människors har blivit strandsatta på flygplatser runt om i landet och världen. Flyget är ett av många viktiga kommunikationsmedel - flyget skapar möten, upplevelser, affärer och jobb för många människor.

Det många inte reflekterat över är att vulkanutbrottet ger en bitter försmak om Miljöpartiets förslag att förbjuda flyget blir verklighet. Miljöpartiet går till val på att lägga ner flygtrafiken i stora delar av Sverige. Man vill begränsa människors rörlighet genom höjda kostnader för flygresor samt förbjuda inrikesflyget söder om Sundsvall.

Det är viktigt att ha en politik för ett bättre klimat än ett bra partinamn. Det handlar om att leverera en miljöpolitik som gör verklig skillnad.
Styrkorna i den moderata politiken är att vi ger mer miljö för pengarna, är heltäckande vad gäller energifrågorna och är starka när det gäller internationellt samarbete och använder effektiva styrmedel. Vi tar hänsyn till att Sverige står för 0,2 procent av världens utsläpp, därför satsar vi på att göra snabba och effektiva utsläppsminskningar iandra länder samtidigt som Sverige fortsätter gå före i klimatarbetet.

Det är tråkigt att Miljöpartiet intar en teknikpessimistisk hållning och riktar in sin kritik på flyget som transportmedel. Det är förvisso samma gamla argumentation som Miljöpartiet använder gentemot bilen.

Det är bättre för framtiden att leverera en miljöpolitik som gör verklig skillnad, som både gynnar människors rörlighet och minskar utsläppen, för det är utsläppen vi måste komma åt, inte flyget i sig.

Jenny Petersson :)

Inga kommentarer: