onsdag 9 mars 2011

Hallandsposten - Vi vill bygga broar till ett friskare liv

I dag skriver jag och Henrik von Sydow i Hallandsposten

Vi vill bygga broar till ett friskare liv
Svar till Stefan Hansson 28/2 HP.

Det är viktigt är att vi moderater och alliansen tar ansvar för den svenska välfärdspolitiken. Välkomnande och bra för Sverige vore om även Socialdemokraterna är beredda på detta. Enighet inom välfärdspolitiken har historiskt varit stor över blockgränserna. Pensionsreformen är kanske det främsta exemplet.

Den som i dag följer debatten om sjukförsäkringen bör ha historien med sig. Den socialdemokratiska regeringen tillsatte 2004 en socialförsäkringsutredning med Anna Hedborg i spetsen. Enligt direktiven skulle den utreda om det fanns en ”glidning i sjukdomsbegreppet” och varför det ”inom den svenska socialförsäkringen saknas en bortre tidsgräns”. Men också titta på ”skyldigheter att ta till vara eller utveckla sin arbetsförmåga, även om det blir nödvändigt att byta yrke eller arbeta på annan ort eller flytta”. Det var raka och modiga formuleringar.

När problem blir ohållbara tar sig politiken samman och gör stora och svåra förändringar. Så var det med pensionsreformen på 1990-talet som löste ohållbara pensionslöften. Och så är det med sjukförsäkringens bärande idé att ingen i onödan ska sjukskrivas bort från arbetslivet. I Sverige var det helt ohållbart att förtidspensionera 73 000 personer per år.

Sverige har nu en ny sjukförsäkring med tydliga tidsgränser och en rehabiliteringskedja där människor själva tillsammans med Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen söker nya uppgifter i arbetslivet om de gamla inte längre är möjliga. En så stor reform måste naturligtvis utvecklas med tiden. Vi kommer nu att göra de förbättringar som vi ser behövs efter att ha följt upp och utvärderat reformen. Målet är att på ett tryggt och ansvarsfullt sätt kunna bryta utanförskapet för fler människor.

Utvecklingen går åt rätt håll. Idag är närmare 200000 personer färre sjukfrånvarande jämfört med år 2006. Vi ser nu att sjuk- och ohälsotalen sjunker kraftigt och närmar sig en europeisk medelnivå. Vi moderater och alliansen kommer att fortsätta att ta ansvar för den svenska välfärdspolitiken och se till att bryta utanförskapet.

Jenny Petersson (M) riksdagsledamot Hallands län

Henrik von Sydow (M) riksdagsledamot Hallands län

Share/Bookmark

Inga kommentarer: