onsdag 4 november 2009

Rättvis skola

I dag publicerar Stefan Fölster, Anders Morin och Monica Renstig rön från den nya boken ”Den orättvisa skolan” i Svenska Dagbladet.

Varje år hoppar 30 000 elever av den svenska gymnasieskolan – det är 30 000 som år efter år går från skolan till utanförskap. Göran Perssons gymnasiereform är ett stort svek mot eleverna i allmänhet, den har varit ett misslyckande och framför allt har många unga människor betalat ett mycket högt pris.

Sverige lägger inte mest resurser i världen på gymnasiet - men vi ligger definitivt i topp bland de länder som satsar mest pengar på gymnasiet. Trots satsningarna har vi de största avhoppen. Den som har hoppat av gymnasiet och som varken har yrkeskunskaper eller högskolebehörighet har väldigt svårt att få jobb.

Vad som krävs är att de elever som börjar på gymnasiet måste vara förberedda för de studierna. De måste veta vad som kommer att krävas och de måste ha grundläggande kunskaper. En förutsättning för att vår gymnasieskola ska fungera är att grundskolan fungerar bättre.

Alliansen har genomfört en rad reformer bland annat en läsa-skriva-räkna-satsning, lärarlyftet där många lärare kan vidareutbilda sig, vi har infört nationella prov och betyg tidigare. Detta är oppositionen emot. För någon vecka sedan införde alliansen en gymnasieskola med yrkesprogram, lärlingsutbildning och högskoleförberedande program. Oppositionen erbjuder heldre ungdomar efter misslyckad skolgång komvux medan vi vill ge alla möjligheter att klara gymnasiet.

Alla ungdomar är inte likadana - ungdomar är olika varandra.

Inga kommentarer: