lördag 28 april 2012

S står tomhänt om ungdomsjobben

I HN - Replik.
Socialdemokraterna saknar politik för fler jobb, anser M-riksdagsledamöterna Jenny Petersson och Michael Svensson, ledamöter i arbetsmarknads- respektive utbildningsutskotten, i en replik till sina S-kollegor från Halland. 

Mikael Damberg, Adnan Dibrani och Aida Hadzialic skriver i HN den 20/4 att Alliansen blundar för verkligheten och har misslyckats med jobben. Givetvis finns det mer att göra för att Sverige ska bli ett bättre land att bo och leva i.

Alliansen består av fyra unika partier. Under sex år har Alliansen levererat gemensamma förslag för ett bättre Sverige. Något som Socialdemokraterna inte lyckats med, framför allt har socialdemokraterna och oppositionen misslyckats med att presentera ett gemensamt regeringsalternativ.

Socialdemokraterna Damberg, Dibrani och Hadzialic påstår att Sverige skulle vara vid ruinens brant och att regeringen misslyckats med i princip allt och främst jobben. Problemet för Socialdemokraterna är att det endast är den svenska vänstern som tycks ha den utgångspunkten. Sverige hyllas nämligen internationellt av experter och oberoende bedömare som ett framgångsland när det gäller att via ett effektivt politiskt handlag hålla ordning och reda i ekonomin och samtidigt bedriva en offensiv arbetslinje i oroliga tider.

En sak kan vi dock hålla med S-trion om. Att ”Sveriges framtid ligger hos dagens smarta och kreativa ungdomar” är en självklarhet, men den slutsatsen ger inga nya jobb om den inte följs upp med en konkret politik. Där står Socialdemokraterna tomhänta i dagsläget.

Trots finanskris går 200 000 fler personer till jobbet varje dag jämfört med 2006. När andra länder tvingas till nedskärningar i välfärden står Sverige stark med satsningar på välfärdens kärna.
Faktum är att via Arbetsförmedlingen fick 95 ungdomar (18–24 år) en anställning i Varberg under mars och 120 ungdomar i Falkenberg. Istället för att applådera detta vill Socialdemokraterna slå till med skattechock mot företag som kanske just i denna stund funderar på att anställa fler ungdomar.

Hur menar Socialdemokraterna att ni hjälper unga till jobb genom att göra dem dubbelt så dyra att anställa? En reform som riskerar att leda till en minskning med 14 000 årsarbetskrafter.

Att ungdomar har svårare att få in foten på arbetsmarknaden är ingenting nytt. Sverige har under decennier haft problem med hög ungdomsarbetslöshet. När Socialdemokraterna styrt Sverige under tolv år, våren 2006, låg ungdomsarbetslösheten på strax över 28 procent. Siffror som Socialdemokraterna levererade under högkonjunktur. Vad är det då som säger att Mikael Damberg & Co ska lyckas bättre nu? Egentligen ingenting. Istället för att ge väljarna svar på viktiga frågor ägnar sig Socialdemokraterna åt rena pamfletter. Det är svagt.

När det gäller skolan. Under Socialdemokraternas senaste tolv år vid makten genomfördes en stor gymnasiereform vars utgångspunkt var att alla gymnasieelever skulle tvingas läsa in teoretisk högskolebehörighet. Det har lett till att tusentals ungdomar hoppat av eller misslyckats med sina gymnasiestudier.

Alliansregeringen har en annan inställning till lärlingsplatser och yrkesutbildningar. Alliansen har de senaste åren satsat 515 miljoner på lärlingsutbildning. Något förslag om att sänka kraven i skolan har vi dock inte noterat. Det är möjligt att S-trion förväxlat alliansen med kamraterna inom Vänsterpartiet på den punkten.

I Alliansens Sverige är teoretisk kunskap inte finare än praktisk. Det finns plats för alla. Där ligger skillnaden mellan alternativen i svensk politik.

Jenny Petersson
Michael Svensson

Inga kommentarer: