måndag 21 december 2009

SvD - PRO måste bestämma sig för vad de vill

Varje torsdag möts jag av skyltar som det står "PRO lika skatt för lika lön". Det skulle lika väl kunna stå rösta rött i nästa val... För PRO är allt annat än opartiska.

I SvD skriver Stefan Attenfall en bra replik till PRO:s ordf.

Pensionärernas villkor har försämrats med alliansregeringen, menar PRO:s ordförande Curt Persson (11/12) och gör sig till megafon för S, snarare än för pensionärerna.

Persson måste bestämma sig. Vill han att pensionärerna ska få sänkt skatt nästa år och högre pensionsutbetalningar på sikt – eller att pensionärerna ska få sämre utveckling av pensionen och betala högre skatter, bara de betalar lika hög skatt som en lönearbetare?

S visade under tolv år vid makten ingen vilja att sänka pensionärernas skatt. Det är först med alliansregeringen som pensionärskollektivet genom kristdemokraternas ansträngningar fått 5,5 miljarder i sänkt skatt.

Men jag förstår många pensionärers frustration. Jobbskatte-avdragets poänger är svåra att förklara. Det handlar dock om ett enkelt samband; när det bättre lönar sig att arbeta, är det fler som söker arbete. Det leder i sin tur till större skatteintäkter och lägre utgifter i form av a-kassa och socialbidrag, vilket ger mer resurser till välfärdens kärna – liksom möjligheten att sänka skatter. När fler arbetar och löneutvecklingen blir bättre, blir också uppräkningen av pensionerna högre. Det tycker jag att vi de senaste två åren har bevisat, då uppräkningen varit högre än på länge. Det som är bra med skattesänkningen är att den hänger med också när pensionerna åter börjar stiga när konjunkturen vänder.

Kristdemokraterna har slagits för sänkta skatter för pensionär-erna, särskilt de med de lägsta inkomsterna. 5,5 miljarder är ett gott förhandlingsresultat givet utgångsläget. Sänkt skatt är en fortsatt prioritet för oss. Men om Curt Persson fått råda hade Sveriges pensionärer de senaste tre åren haft en socialdemokratisk regering. Med en sådan hade de fått se i stjärnorna efter en skattesänkning.

Istället har han fått en regering som sänker skatterna för pensionärerna och som skött ekonomin under högkonjunktur på ett sådant sätt, att vi nu kan värna kärnan i välfärden under den lägsta av lågkonjunkturer. Jag tror att Curt Perssons medlemmar uppskattar det.

STEFAN ATTEFALL

gruppledare för Kristdemokraterna i riksdagen, ordförande i riksdagens finansutskott

Inga kommentarer: