torsdag 3 december 2009

Angående den debatt som pågår... nej, svårt sjuka ska inte tvingas jobba..

Husmark Pehrsson: "Svårt sjuka ska inte tvingas jobba"

Svårt sjuka personer ska inte tvingas ut på arbetsmarknaden. ”Vi månar om den gruppen”, säger socialförsäkrings- minister Cristina Husmark Pehrsson. I stället ger hon nu Försäkringskassan i uppdrag att se över hur reglerna tillämpas.

En rad specialistläkare slår larm på onsdagens DN Debatt. Enligt dem tvingar det nya systemet ut svårt sjuka cancerpatienter från sjukförsäkringen ut på arbetsmarknaden. Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson säger dock att regeringen är glasklar i frågan – så ska det inte vara. Hon ska i stället ge Försäkringskassan i uppdrag att se över hur reglerna tillämpas.

"Min uppfattning är att är man svårt sjuk och inte har arbetsförmåga så ska man inte prövas mot hela arbetsmarknaden. Med anledning av detta vill jag säga två saker. Jag kommer att ge ett uppdrag till Försäkringskassan att göra en analys av hur domstolarnas utslag stämmer överens med de tillämpningsföreskrifter som Försäkringskassan skriver utifrån lagstiftningens intentioner", säger Cristina Husmark Pehrsson till DN.se. Hon lovar också att bjuda in debattartikelns författare till ett samtal där hon ska ”lyssna noga på vad de säger”. Enligt den information hon har fått har nämligen Försäkringskassan varit i kontakt med onkologer och parterna har varit tämligen överens vad gäller rehabiliteringskedjan. Är man inte det nu vill socialförsäkringsministern få veta det.

Känner du att lagstiftningen är tydlig nog?
"Intentionerna är glasklara. Svårt sjuka och cancersjuka har, efter ett års sjukskrivning, möjlighet till fortsatt sjukpenning på 80 procent utan bortre parentes. Det visar att vi månar om den här gruppen. De som inte är så svårt sjuka har 75 procent på två och ett halvt år. För de som lämnar sjukförsäkringen efter denna tid och är fortsatt sjuka ska heller inte gå över till arbetsförmedlingen som andra ska", säger Husmark Pehrsson. "De som står under vård och behandling - eller är psykiskt sjuka - och vars hälsotillståndet faktiskt kan försämras av att delta en arbetsintroduktion ska bli bedömda att vara kvar i sjukförsäkringen. Intentionerna är väldigt tydliga."

Det är alltså Försäkringskassan som tillämpar lagen fel?
"Jag har inte och får inte ha en uppfattning om det. Därför tycker jag att det kommer att bli bra för både oss som lagstiftare och för Försäkringskassan som tillämpare att få tydlighet i detta när vi nu ska se över de domar som kommit. Det är alltid så vid början av en ny lagstiftning eller nya reformer att det ofta krävs ett antal domar för att få en praxis."

Cristina Husmark Pehrsson kan inte ge ett exakt svar på när situationen kan väntas förändras för dem som hamnat i kläm mellan lagstiftning och praxis. Hon utgår dock från att diskussionen i allra högsta grad nu förs på Försäkringskassan inklusive hur man gör sina tillämpningar av lagstiftningen ”med tanke på att tiden har gått och man har fått viss erfarenhet”. DN.se har sökt ansvarig person på Försäkringskassan.

Inga kommentarer: