fredag 21 augusti 2009

Pragmatisk...

TCO-basen manar till självkritik
Organisationsgraden är rekordlåg och på sikt kan det hota den svenska modellen. – Det är ytterst allvarligt, säger Sture Nordh, ordförande för TCO.

Sture Nordh.


Även om medlemsraset till stor del beror på att a-kassan blivit så mycket dyrare, kan facket inte skylla ifrån sig, anser han. Han uppmanar till självkritik och säger att facken misskött sig och inte hängt med i utvecklingen på arbetsmarknaden.

I dag har många tidsbegränsade jobb och byter både arbetsgivare och bransch ofta. Det gäller i allra högsta grad de unga. Facket har inte gjort tillräckligt för att nå dessa ungdomar och driva frågor som är viktiga för dem.

– Vi har uppfattats som gubbiga, tråkiga och irrelevanta, men det finns en växande insikt inom alla förbund att det här måste ändras, säger han.

Facket ska driva frågor som gynnar unga mer i de kommande avtalsförhandlingarna, och se till så att det blir lättare att vara medlem även för dem som ofta byter bransch och därmed förbund, lovar han.

Under hösten kommer TCO-förbunden också satsa hårt på att informera om värdet av kollektivavtal.

– Facket behövs fortfarande för arbetstagare ska få bra villkor i arbetslivet. Vi har inte på något sätt spelat ut vår roll, och det måste vi få folk att förstå, säger Sture Nordh.

Inga kommentarer: