torsdag 5 februari 2009

Energifrågan - Vad vill S+V+MP?

Socialdemokraternas energipolitiske talesperson Tomas Eneroth kommenterar det borgerliga kärnkraftsutspelet:

- De borgerliga upprepar nu misstaget med att låsa fast en långsiktig fråga i blockpolitiken. Dagens utspel har bäst-föredatum 2010. Det finns goda förutsättningar för en energiöverenskommelse även mellan S, V och MP. Men vad företagen och hushållen behöver är en bred, blocköverskridande överenskommelse, som inte riskerar att ändras vart fjärde år, säger socialdemokraternas energipolitiske talesperson Tomas Eneroth.

- Ett utspel om tio nya kärnkraftsreaktorer är inte en seriös grund för samtal. Det är ett sabotage mot utbyggnaden av förnybar energi, säger Tomas Eneroth.

- Ny dyr kärnkraft, ökad elexport till Tyskland och stopp för det förnybara innebör höjda elpriser och fortsatt osäkerhet för industrin. Det hotar jobben. Vi vill att kärnkraften ska fasas ut i den takt som det finns förnybara alternativ. Det är bra för jobben och industrin, och det är bra för hushållen och miljön, säger Tomas Eneroth.

Regeringen saboterar för förnybar energiMiljöpartiet står fast vid kravet på nedläggning av kärnkraften. Regeringens öppning för ny kärnkraft är ett sabotage mot förnybar energi, menar Peter Eriksson och Per Bolund.

Under torsdagen höll miljöpartiets språkrör Peter Eriksson och riksdagsledamoten Per Bolund pressträff med anledning av att regeringen öppnar upp för ny kärnkraft.

- Miljöpartiet står fast vid att kärnkraften ska avvecklas. Centerns svek riskerar att minska investeringarna i förnybar energi och en hållbar utveckling, säger Peter Eriksson.

Miljöpartiet menar att förnybar energi och energieffektivisering är en bättre och mer klimatvänlig lösning på elförsörjningen.

- Vi kan inte satsa på att bygga ut kärnkraften, en utbyggnad som realistiskt sett inte kan vara färdig förrän tidigast 2025. Då får industrin mindre el istället för mer. De förnybara energikällorna har vi på plats långt tidigare än så, och till ett lägre pris, säger Peter Eriksson.

- De planer vi vill se för förnybar energi är ingen utopi, motsvarande utbyggnad har redan gjorts i exempelvis Tyskland. Förnybar energi har en enorm potential, säger Per Bolund.

Och Lars Ohly var på möbelmässa...

Lars Ohly besöker möbelmässan idag för att studera Vänsterpartiets "nya valstuga". Designstudenter visar sin kreativa tolkning för Vänsterpartiledaren.

Konceptet baseras på partiets värderingar och återspeglas i formgivningen och uttrycket. "Valstugan" är ett projekt inspirerat av rättvisa, jämlikhet & solidaritet.

Målet är att tydliggöra partiets identitet samtidigt som det erbjuder en bättre utgångspunkt för mötet med väljare. Projektet är skapat utifrån Vänsterpartiets värderingar- rättvisa, jämlikhet och solidaritet.

Valstugan är en kub som skjuts ut från motstående sidor och skapar möjligheten till ett öppet flöde. Den enkla formen framhäver budskapen som förmedlas på kubens sidor. Konstnärer kan anlitas lokalt för att skapa grafiken. Kuben får därmed en lokal och regional anknytning. Möbeln har en tydlig V-form och fungerar både som ståbord och förvaring. Vänsterpartiet är ett aktivt parti och det belyser konceptet med frånvaron av sittmöbler. Mötet sker på lika villkor mellan representant och besökare.

Konceptet kommunicerar tydligt när det är öppet respektive stängt. Tillsammans med kuben skapar möbeln i stängt läge en installation som är belyst inifrån.

Något som studenterna beaktat under hela processen är att mötesplatsen ska vara flexibel i storlek och inte ha någon uppenbar fram- och baksida. Detta för att nå och välkomna besökare från alla håll.

Inga kommentarer: