tisdag 20 juli 2010

Vi satsar på jobb och utbildning

Vi satsar på jobb och utbildning

RelateratVi moderater vill föra en offensiv jobbpolitik som sänker trösklarna in i arbetslivet.

Ungdomsarbetslösheten är en utmaning som vi moderater tar på stort allvar, något som socialdemokraterna Magdalena Streijffert, Klas Jacobsson (HP 13/6) och Björn Ahlkvist (HP 9/7) försöker raljera över.

Det ekonomiska läget är fortsatt osäkert men det finns signaler som tyder på att vi är på väg ur den värsta krisen sedan 1930-talet. Givetvis har krisen satt sina spår i sysselsättningen även i Halland, men nu finns det tecken på att konjunkturen håller på att vända.

Fler svenskar får jobb, varslen har minskat och antalet nyanmälda jobb blir fler. Det är fler ungdomar som har jobb idag än under högkonjunkturen 2005. Men vi är inte nöjda. Därför satsar vi på flera viktiga områden för att förbättra situationen.

Skolan är ett av de områden som är helt avgörande för att bekämpa ungdomsarbetslöshet. I dag går allt för många unga ut skolan utan fullständiga betyg. Genom att ge alla barn och unga möjlighet till en god utbildning förbättras livschanser, rättvisan ökar och deras framtida möjligheter ökar. Det ökar chanserna att få arbete, en bra lön att leva på och stärker möjligheterna till delaktighet i samhället.

Ett annat område är länken mellan jobbsökare och arbetsgivare som måste förbättras. Vi i alliansen prioriterar aktiva insatser före passiva program. Under mandatperioden har Arbetsförmedlingen stärkts av externa personliga jobbcoacher. Det handlar om personer som stöttar unga att få jobb. Tyvärr vill de rödgröna ta bort detta förmedlingsstöd för att finansiera a-kassehöjningar.

Regeringen har även slopat arbetsgivaravgifter för arbetslösa och sjukskrivna och halverat arbetsgivaravgiften för unga under 26 år. De rödgröna vill tyvärr fördubbla arbetsgivaravgifterna för unga. För företag och kommuner som har många unga anställda skulle detta bli ett dråpslag vilket skulle leda till färre nyanställningar och uppsägningar av personal. Att införa en ungdomsskatt försvårar för unga att komma in på arbetsmarknaden.

Alliansen har infört flera reformer för att långsiktigt minska utanförskapet bland unga men mer behöver göras. Lösningen ligger framför allt i jobbskapandet. Vi måste fortsätta att lägga grunden för ett utvecklingskraftigt näringsliv med verksamheter som startar, stannar och utvecklas i Sverige. Starka offentliga finanser möjliggör satsningar på jobben i välfärden.

Det handlar om att fortsätta satsa på jobb och utbildning. De rödgröna partierna vill tyvärr riva upp arbetslinjen.

Anne Marie Brodén (M) riksdagsledamot från Laholm

Jenny Petersson (M) riksdagskandidat från Halmstad



Share/Bookmark


Inga kommentarer: