onsdag 10 februari 2010

Fred och säkerhet

Sverige måste lämna Afghanistan så skriver Åsa Linderborg på Aftonbladet. Jag tycker att det är helt fel att ta hem trupperna.

All personal som tjänstgör i Försvarsmakten i utlandsstyrka är frivillig - jag skulle vilja tacka de som har gjort eller gör en insats i Afghanistan.

Syftet med Sveriges engagemang i internationella fredsfrämjande insatser är att bidra till att upprätthålla internationell fred och säkerhet och därmed underlätta för en rättvis och hållbar global utveckling. De mänskliga rättigheterna är universella och gäller också afghaner. Det är världssamfundets gemensamma ansvar att de mänskliga rättigheterna efterlevs och Sverige bör ta sin del av det ansvaret.

Ofta får vi höra från vänstern att de Svenska trupperna ska tas hem... Vad har de svenska trupperna varit med och bidragit till... Idag går cirka sex miljoner afghanska barn i skolan mot knappt en miljon under talibanregimen. Två miljoner av dessa barn är flickor som tidigare var i princip förbjudna att gå i skolan. Fortfarande attackeras skolor.

Cirka 80 % av den afghanska befolkningen har idag tillgång till grundläggande hälsovård. Före den internationella insatsen var det omkring 8 %. Idag har Afghanistan en demokratiskt vald regering och president. Den 20 augusti hölls nya val.

Inga kommentarer: