tisdag 16 februari 2010

Ett styrkebesked för Sverige

Kloka ord.... Sedan alliansen kom till makten har Sverige engagerat sig på ett mer aktivt sätt i EU-politiken. Detta kommenterade och påpekade inte minst Margot Wallström i SvD den 4 maj.

Tidigare idag redogjorde statsminister Fredrik Reinfeldt (M) för det nyligen avslutade svenska EU-ordförandeskapet.

Ekonomisk och finansiell kris, oenighet i klimatfrågan, institutionell osäkerhet och regeringskris i dåvarande ordförandelandet Tjeckien. När Sverige tog över ordförandeskapet för EU:s ministerråd i juli 2009 var utmaningarna många.

Ordförandeskapets prioriterade frågor var till stor del krishantering; kris i ekonomin, kris i hanteringen av klimatfrågan och kris i EU:s institutionella ramverk. 3 300 möten, oräkneliga telefonsamtal och en mängd resor senare är kriserna undanröjda.

Miljöpartiet har ett fint namn, men namnet bärs inte upp med någon bra politik... Det finns fina ord sedan finns det konkreta saker som gjorts för en bättre miljö...

Östersjöstrategin är en stor framgång för det svenska ordförandeskapet - givetvis för Östersjöregionen och EU också. Östersjöstrategin har fyra huvudsakliga mål: Östersjöregionen ska bli renare, mer dynamisk och ekonomiskt välmående, mer tillgänglig och attraktiv och säkerheten i regionen ska bli bättre. Med strategin har man identifierat 80 konkreta projekt som kan implementeras.

Sverige och moderaterna är bra på miljö, samarbete och effektivitet! Här är ett område där det varit väldigt naturligt att ta på sig ledartröjan. Östersjöstrategin har pekats ut som pilotprojekt för EU:s havsmiljöåtgärder... Ett viktigt steg i rätt riktning!!

Frihandelstanken är en stark moderat övertygelse som återspeglas i Östersjöstrategin.

Vad gjorde Fredrik Reinfeldt mfl. mer under ordförandeskapet...
  • Lissabonfördraget är på plats- Den 5 november ratificerades fördraget av Tjeckien - därmed har alla EUs länder godkänt fördraget via sina folkvalda representanter eller via folkomröstning
  • Lissabonfördraget är på plats och en förutsättning för EU:s fortsatta utvidgning!
  • Stockholmsprogrammet har antagits. Det blev en bättre balansering mellan å ena sidan intresset av en effektiv brottsbekämpning och å andra sidan rättssäkerhet, personlig integritet och rätten till privatliv för de kommande fem år. Detta är en skillnad mot det tidigare Haag-programmet, som hade en tydlig slagsida åt brottsbekämpande åtgärder.
  • EU:s finansmarknad har fått en finansiell tillsyn på plats.
  • Ordförandeskapets målsättning var att EU skulle fortsätta ta ansvar för att möta klimathotet och agera enat och samlat vid FN:s klimatkonferens i Köpenhamn. Sverige lyckades vid toppmötet i oktober sy ihop en europeisk position för EU:s klimatsatsningar och finansiering för denna.

För att veta mer om resultaten av ordförandeskapet kan du läsa här

Fredrik Reinfelt utsågs av 10 december franska tidningen Tribune till årets europé, en titel som ges av en jury med journalister i Bryssel från EU:s medlemsländer. Juryn har bedömt efter sju olika kriterier som ledarskap, laganda och engagemang i olika sakområden. På andra plats hamnade även i år Luxemburgs premiärminister Jean-Claude Juncker, och Tysklands Angela Merkel på plats nummer tre.



Inga kommentarer: