fredag 5 februari 2010

Länge och ofta har våra politiska motståndare anklagar oss för att ställa människor utanför trygghetssystemen.

Igår presenterade Ekot nya uppgifter om sjukskrivningstendenserna. Det visar sig att Sverige har gått från att ha världens mest sjukskrivna befolkning, till att ligga i nivå med EU-genomsnittet. Det rimmar bättre, om än inte perfekt, med det faktum att Sverige också har världens friskaste befolkning.

Länge och ofta har våra politiska motståndare anklagar oss för att ställa människor utanför trygghetssystemen. Det handlar om politisk propaganda på låg nivå...

Regeringen ställer visserligen krav, men vi sätter också in betydande insatser och hjälper därmed människor till ett friskare liv och en väg tillbaka till arbetsgemenskapen. I stället för att, som tidigare regeringar, fösa undan människor i passiv väntan ser vi till att åtgärder sätts in tidigare i sjukskrivningen. Det är att ta vara på mänskliga resurser.

På ledarsidan i dagens SvD - kanske var inte allt nattsvart ändå. När Rapport sökte upp de oroliga cancersjuka som man rapporterat om i vintras visade det sig att det hade gått gans­ka bra.

”Jag skulle inte klara det, sade Birgit Wändahl, och kunde knappt hålla inne gråten. Det var förståeligt. Hon hade överlevt bröstcancer i två omgångar. När kräftan spred sig ännu en gång vidtog cytostatikabehandling och strålning. Men hon var tillbaks.

Då, i början av december, när hon stod där framför reportern, inne i butiken där hon trots allt jobbade på halvtid, var oron stor för de nya sjukskrivningsreglerna. Var och varannan nyhetsredaktion lät cancersjuka berätta om hur de trodde att Försäkringskassans nya regler skulle slå. Opportunistiska debattörer, som inte drog sig för att utnyttja svårt sjuka människors fullt begripliga rädsla i jakten på politiska poänger, spädde på. Inslaget med Birgit Wändahl, i SVT:s Rapport, hade rubriken ”Cancersjuka tvingas säga upp sig”.

Det ligger i sakens natur att nyhetsflödet är av flyktig karaktär. Det som är stort uppslaget en dag, är oftast bortglömt nästa. Av en livshistoria återges bara en glimt, och ytterst, ytterst sällan får man veta vad som hände sedan. Avtrycket i det allmänna medvetandet blir enbart ett fragment, som bilden av en livrädd cancersjuk, som regeringen vill tvinga ut i kylan.

Men i veckan gjorde SVT:s Rapport det där undantaget. Mot bakgrund av Försäkringskassans egen utredning, som konstaterat att prövningen av de cancersjuka inte alls har hårdnat, sökte man upp Birgit Wändahl igen. Det visade sig att hon jobbade kvar som kassörska på halvtid, och att hon som tidigare var sjukskriven på halvtid. Som reportern sade, det hade löst sig.”

Inga kommentarer: