måndag 12 oktober 2009

klockrent av NA

S vill bygga upp ett parallellt utbildningssystem, där studenterna inte lånar pengar från CSN utan får olika bidrag och ersättningar medan de pluggar. 20-24-åringar som läser in gymnasiet ska kunna få "ungdomslyftsersättning" eller aktivitetsstöd, och 25-55-åringar ska kunna få utbildningsbidrag. Det är ett idiotsäkert sätt att stoppa upp genomflödet i utbildningen. Varför jobba hårt på gymnasiet och gå ut på en osäker arbetsmarknad - när den som läser in gymnasiet i efterhand har försörjningen fixad? Varför låna pengar från CSN och börja på högskolan - när den som skjuter upp utbildningen kan få kalaset finansierat av skattebetalarna?

Lika motsägelsefulla blir S krokodiltårar över ungdomsarbetslösheten - samtidigt som de drar tillbaka drygt 30 miljarder som regeringen har satsat mot ungdomsarbetslösheten. S avvisar helt regeringens generella sänkning av arbetsgivaravgifter för unga, som kostar drygt 10 miljarder om året. I stället vill de införa "första jobbet-avdrag", som omfattar betydligt färre och bara kostar en miljard per år.

S ungdomspolitik - bidrag till den som pluggar, men snålt med skattelättnader för den som anställer unga - ger en blixtbelysning av hur S vill möta jobbkrisen i stort: Höjda bidrag står i fokus, företag skapas genom politik och subventioner snarare än individers initiativkraft, och människor måste få betalt för att plugga.

Den ideologiska skillnaden till alliansen är tydlig. S vill ha mer politik i alla tänkbara sammanhang, de säger "ge oss bara dina pengar så ska vi skapa det goda samhället". Frågan är om väljarna tror på det.

Inga kommentarer: