onsdag 2 september 2009

Maud Olofsson nobbar kvotering

Varje vecka, varje dag ältas det om kvotering...
Jag är av den åsikten att det är lika självklart att en kvinna som en man kan sitta i en styrelse.

Däremot tycker jag inte att vi ska införa lag om kvotering till styrelser i börsbolag. Därför blev jag otroligt glad när vår näringsminister Maud Olofsson står stadigt när andra populistiska feminister och skriker kvotering. Om detta rapporterar rapporterar SVD/E24

Få valberedningar svarar på vad de ska göra för att uppnå en jämnare könsfördelning i börsbolagen. Samtidigt frånsäger sig regeringen ansvaret. "Det är inte politikernas ansvar att bolagen har dålig könsfördelning", deklarerar näringsminister Maud Olofsson.

Men det finns de som har valt att gå en annan väg:

År 2002, under socialdemokraternas tid, hotade jämställdhetsminister Margareta Winberg näringslivet med kvotering av kvinnor i styrelser. Om inte andelen kvinnliga styrelseledamöter ökade till 25 procent i näringslivet skulle man lagstifta om kvotering. Detta hot gjorde att andelen kvinnor ökade i företagen.

I juni 2006 tillsattes en utredning av den dåvarande socialdemokratiska regeringen som föreslog att börsbolag och statligt helägda företag ska ha minst 40 procent kvinnor i styrelserna år 2010. Annars skulle bolagen prickas och få en straffavgift. Efter regeringsskiftet år 2006 försvann utredningsförslaget och kvoteringshotet.

Varför politisera näringslivet? Vissa politiker vill peta i allt! Jag hoppas att regeringen och Maud Olofsson behåller linjen att inte lagstifta om kvotering.

Inga kommentarer: