tisdag 5 juni 2007

Kallhyra!

HFAB är kommunens största och marknadsledande fastighetsbolag med över 9 500 hyresrätter, 300 lokaler och en mängd garage- och parkeringsplatser. Bolaget har verkat i över 60 år och är ett av Halmstads kommun helägt aktiebolag. Jag blir så trött! Deras vision lyder - Halmstads Fastighets AB skall vara Sveriges bästa bostadsbolag och det självklara valet för alla som vill bo i Halmstad.
I går var jag på seminarium på stadsbiblioteket MiljöForum Halland i samarbete medHalmstads kommun, Region Halland och Länsstyrelsen Halland arrangerade ett seminariummed temat: KLIMATFRÅGAN "Hot – möjlighet – politik". En av dem som föreläste var HFAB
om strategisk energieffektivisering i kommunala fastigheter. Jag kan inte förstå hur HFAB fortfarande kan ha hyreslägenheter där det ingår vatten och el. Det borde vara självklart att införa kallhyror på kommunala lägenheter och lokaler. Men icke! Att byta ut oljepannor och på detta sätt minska koldioxid utsläppen är förvisso toppen. Men genom att fortsätta erbjuda varmhyra bidrar inte till att hyresgästen minskar eller effektiviserar sin energianvändning. Ansvaret hos hyresgästen ökar när den får betala för sitt energiutnyttjande. Ytterligare ett argument för kallhyra är att hyresgästen själv ges möjligheten att påverka, sänka sina boendekostnader genom att minska sin elanvändning samt vattenförbrukning.

Inga kommentarer: