lördag 31 mars 2012

Moderat om Sossarnas korta minne :)

Alliansens energiöverenskommelse möjliggör både en utvidgning av kärnkraften och förnybar energi. Det ger oss bättre förutsättningar att kunna exportera vår klimatvänliga energi till övriga Europa för att minska användningen av fossila energikällor.

Bra av Bo Gunnar Åkesson (M) Hyltebruk som skriver i Hallandsposten om S korta minne.

Jennie Nilsson och Ronny Löfkvist (S) skriver i HP om energipolitik och det är ju bra. Socialdemokraterna har fört en vacklande politik i detta sammanhang med otydlighet som följd. Vill de behålla kärnkraften eller ej?

Men det politiska minnet hos ovanstående är ovanligt kort: dagens knepiga energisituation i södra Sverige är i‑hög grad beroende av beslutet att lägga ned Barsebäcks kärnkraftverk 2005. Detta var det bäst placerade verket i Norden utifrån konsumenterna.
Det beslutet drevs igenom av dåvarande S-regeringen. Nu ser vi effekterna.

fredag 30 mars 2012

torsdag 29 mars 2012

Motion - bifall

255 ja vid bifall på min motion mfl - Adnan Dibrani (S) 110 ja på din ;). Tack för att du röstade ja på min.

Riksdagen gav regeringen i uppdrag att skyndsamt återkomma med ett lagförslag till riksdagen som innebär att ensamstående kvinnor ska få rätt till assisterad befruktning. I dag är det bara par, olikkönade respektive samkönade, som har rätt till det. Med assisterad befruktning menas insemination eller IVF (provrörsbefruktning). Riksdagens ställningstagande grundar sig delvis på motioner från Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, Folkpartiet och Vänsterpartiet.



- Posted using BlogPress from my iPhone

Vi moderater kan inte luta oss tillbaka och vara nöjda

Skriver i dag på GT

Vi har kommit långt i jämställdhet, men vi moderater kan inte luta oss tillbaka och vara nöjda. Detta är inte en fråga enbart för kvinnor utan en frihetsfråga för hela Sverige.
För att bli jämställda och självständiga måste män och kvinnor kunna leva på sina löner utan att vara beroende av sin partner eller samhället. Vi har gjort det mer lönsamt att arbeta genom jobbskatteavdraget. En undersköterska med en lön på runt 22 000 kronor har fått nära 1 500 kronor i skattelättnad - nästan en extra månadslön mer per år. Vad avser det ökande antalet arbetade timmar som jobbskatteavdraget leder till är det särskilt kvinnor som påverkas positivt och bidrar därför till en mer jämställd fördelning av lönearbetet.

läs hela artikeln på GT
Dagens första möte är med Alliansen.



- Posted using BlogPress from my iPhone

Location:Förmöte med Alliansen

måndag 26 mars 2012

Skriver i dagens Laholms Tidning

I dag skriver jag i Laholms Tidning, jag lär återkomma då det med stor säkerhet kommer blir fler replikskiften mellan mig och Bo Bäck framöver.



Vårvindar i Mellbystrand

Vinden blåser i Mellbystrand - dimma påväg in.



- Posted using BlogPress from my iPhone

söndag 25 mars 2012

fredag 23 mars 2012

torsdag 22 mars 2012

Fick en bild av en i "publiken" på Sverigemötet


I dag mailade moderaten Jerzy Golowkin en bild till mig från Sverigemötet :).

Datalagringsdirektivet

Sen jag röstade ja i går har jag fått flera hundra mail om vad människor ska göra och inte göra de närmaste dagarna - intressant.
Men fk enligt lagförslaget ska operatörerna lagra uppgifter om vem som kommunicerade med vem, när det skedde, var de som kommunicerade befann sig och vilken typ av kommunikation som använ­des. Genom sådana uppgifter, exempelvis från mobiltelefoner, kan polisen bl.a. kartlägga hur ett brott har planerats och hur misstänkta personer agerat under och efter att brottet genomförts. Några uppgifter som avslöjar innehållet i en kommunikation, t.ex. vad som har sagts under ett telefonsamtal, får inte lagras.

Så Nej, inga uppgifter som avslöjar innehållet i en kommunikation får lagras med stöd av direktivet. Det omfattar även uppgifter om vilka hemsidor någon har ”surfat” på.

Expressen, DN

söndag 18 mars 2012

Tala är siver. Tiga är guld...

Aldrig bra att få resultat genom att tiga oavsett parti, anser jag....För ca fyra år sedan hade S en bit över 40 % i mätningarna och Alliansen var "rökt", alliansens politik var ett misslyckande osv. I likhet med Löfven idag hade Sahlin då inte lämnat några besked om den egna politiken eller med vem S tänkte samarbeta. Nu är frågan om S kan undvika att ge besked om vad de vill göra, hur de ska göra det och med vem de ska göra det med. Kanske inte om snarare hur länge kan de undvika svara på frågorna. För det är på valdagen som det avgörs. Vi få se om tesen ju mindre en partiledare syns – ju bättre går det för partiet i fråga kommer att ge resultat eller hur länge... Tala är siver - Tiga är guld?!?! DN

lördag 17 mars 2012

Några bilder fr Sverigemötet




Knappen var uppskattad av Hallänningarna - lovat att skicka några till kansliet.



Minns du ditt första jobb? Första seminariet var jag moderator på ungas arbetsmarknad.



Fantastiskt glad över att vår statsminister heter Fredrik Reinfeldt.



Annelie Ryde var en av de som sjöng på kvällen :)


- Posted using BlogPress from my iPhone

torsdag 15 mars 2012

Knapp till Sverigemötet




- Posted using BlogPress from my iPhone

Ansvar?





- Posted using BlogPress from my iPhone

onsdag 14 mars 2012

Jämställdhetsdebatt och artikel på politikerbloggen

För er som tycker att det varit tillräckligt med jämställdhetdebatter nu när vi har passerat den 8 mars – internationella kvinnodagen så vill jag bara säga att jämställdhet är en fråga som berör oss i alliansen året runt.

I dag debatterades dessa frågor i Sveriges Riksdag - Det finns många åtgärder och politiska reformer som är viktiga för att skapa ett samhälle som gör verklig jämställdhet möjlig.

Arbetet är som sagt inte färdigt och det finns fortfarande brister när det gäller jämställdhet mellan män och kvinnor, exempelvis när det gäller män och kvinnors möjligheter att komma in på arbetsmarknaden. Fortfarande finns det ett lönegap mellan män och kvinnor, och kvinnors sysselsättningsgrad är lägre än mäns.

Även om de senaste siffrorna från arbetsförmedlingen visade att skillnaden i sysselsättningsgraden mellan könen, det så kallade sysselsättningsgapet, minskade under 2011 jämfört med 2010. Kvinnornas sysselsättning ökade snabbare än männens under andra halvan av förra året. Gapet mellan könen var 4,5 procentenheter jämfört med 4,9 år 2010. Det är siffror som går åt rätt håll.

Vi i Alliansen har även på politikerbloggen en artikel på ämnet.
Det har skett en historisk kraftsamling för ökad jämställdhet i Sverige sedan Alliansen vann valet 2006 – det är ett arbete som fortsätter. Det skriver riksdagsledamöterna Jenny Petersson (M), Tina Acketoft (FP), Annika Qarlsson (C) och Penilla Gunther (KD) i en debattartikel på TV4/Politikerbloggen.

hela artikeln finns på politikerbloggen

fredag 9 mars 2012

Arbetslinjen ger ökad jämställdhet

Skriver i dag på newsmill - I går var internationella kvinnodagen. Det är en dag då jämställdhet och könsdiskriminering uppmärksammas och diskuteras världen över. Det övergripande jämställdhetspolitiska målet innebär att kvinnor och män har samma makt att forma samhället och sina egna liv.

Idag finns det stora brister i jämställdhet när det gäller kvinnors och mäns möjlighet att komma in på arbetsmarknaden och i näringslivet, att stanna kvar och utvecklas i arbetslivet liksom att kunna kombinera arbete och familjeliv. Kvinnor lönearbetar mindre än män, har högre sjukfrånvaro, gör fler avbrott i karriären och arbetar mindre övertid. Däremot utför kvinnor mer obetalt arbete i hemmet.

läs hela artikeln på newsmill

torsdag 8 mars 2012

Arbetsgruppen ett hälsosammare Sverige

Jag är med och utvecklar Nya Moderaternas politik. Syftet är att se och lösa samhällsproblem. Vi ska vara relevanta och kunna svara på väljarnas frågor. Vi driver en politik för hela Sverige med tydligt fokus på arbetslinjen och ordning och reda i de offentliga finanserna.

Henrik von Sydow kommer också att vara med i en arbetsgrupp, vårt deltagande uppmärksammas i halländsk media, HP, SR

Partistyrelsen har tillsatt fem centrala arbetsgrupper för att förnya, förstärka och utveckla politiken inför valen 2014 och formulera en reformagenda för mandatperioden 2014-2018. Jag kommer att sitta med i gruppen ett hälsosammare Sverige.

Övervikt, psykisk ohälsa och ätstörningar är exempel på problem som drabbar människor hårt, inte minst många unga. Gruppen ska bland annat fokusera på hur samarbete och samverkan kan förbättras mellan hälso- och sjukvården och andra delar av samhället för att nå målet om ett friskare och mer hälsosamt Sverige.
 

Arbetsgruppen ett hälsosammare Sverige leds av: Filippa Reinfeldt

Mer om arbetsgruppen finns att läsa på

måndag 5 mars 2012

Diskussionen om ensamstående kvinnors rätt till insemination fortsätter

I dag fortsätter debatten på newsmill - där jag och Camilla publicerar en artikel.

Oavsett hur familjen ser ut innebär barn både glädje och prövningar och ett stort ansvar.

I dag 2012 gör svensk lagstiftning skillnad mellan pars och ensamståendes möjligheter att bli föräldrar. I dagsläget tillåts inte assisterad befruktning av ensamstående kvinnor. Enligt lagen får sjukvården endast utföra detta om kvinnan är gift eller sambo - detta är inte rätt.

I samma lagbok får idag ensamstående lov att adoptera - jag anser att det är logiskt att ensamstående också får tillgång till att bli biologiska föräldrar.

Jag menar att politiken ska ta sin utgångspunkt i att familjer precis som individer, är olika med varierande behov och mål - men med samma grundläggande unika värde.

Våra lagar i Sverige borde stödja ansvarsfulla vuxna som vill ha barn.... Inte tvärtom.

Se även:
tidigare inlägg på bloggen, min och Camillas motion om att tillåta insemination för ensamstående kvinnor inom ramen för svensk hälso- och sjukvård - vårt pressmeddelande

Besök hos AF i Varberg









- Posted using BlogPress from my iPhone

torsdag 1 mars 2012

Ålder är en siffra

Kommentar till Bo Bäck, PRO, 22/2.  

Bo Bäck vill få oss att tro att statsministern ställt krav om att alla ska arbeta till 75. Det vi moderater talar om är att öppna upp för människors rätt att, om de vill, stanna kvar i arbetslivet längre. Samtidigt har jag stor respekt för att det finns yrken som man av olika skäl inte orkar eller vill vara kvar i vid 75 års ålder.

Vi lever allt längre och går ut i arbetslivet allt senare - de som förvärvsarbetar måste försörja allt fler. Idag går det ungefär en pensionär på tre arbetstagare. Om 30 år närmare det sig en pensionär på två arbetstagare, med dagens system.

Medellivslängden ökar snabbt och det är positivt. Men varken pensionssystemet, sjukvården, äldreomsorgen eller vår arbetsmarknad är anpassade efter den demografiska fördelningen.

Bo Bäck föreslår att låta ungdomar få en procentuellt ökad pensionsrätt om de börjar arbeta i unga år. Jag håller helt med om att fler unga ska komma i arbete. Men jag har aldrig hört talas om att det är brist på pensionssparande som gör att unga inte får jobben de söker. Brister i utbildningssystemet och höga kostnader för arbetsgivare att anställa gör däremot tröskeln hög mellan skola och anställning. Lösningen är snarast satsningar som lärarlyftet, på lärlingsutbildningar eller den halverade arbetsgivaravgiften för alla under 26.

Samma halverade arbetsgivaravgift gör alla över 65 mer anställningsbara, och de får dessutom dubbelt jobbskatteavdrag. Vi behöver också en större flexibilitet på arbetsmarknaden för människor som närmar sig pensioneringen.

Äldre är ingen homogen grupp. För en bibehållen välfärd måste vi sluta fokusera på människors ålder och se till förmåga.

Jenny Petersson (M), riksdagsledamot Hallands län