fredag 29 juli 2011

Alliansen satsar på unga i HP

Alliansen satsar på unga

Sebastian Ghafari (SSU) menar (HP 9/7) att många av de ungdomar som i år sprang ut med studentmössa möter arbetslöshet och att regeringen inte satsar på unga.

Många ungdomar kommer att studera vidare till en högre utbildning, andra går direkt ut i arbetslivet. Men för några unga är vägen till jobb lång och krokig. Svårast har den som gått gymnasiet utan fullständiga betyg, tyvärr är den gruppen stor. Att inte ha en fullgjord utbildning minskar chanserna att få ett arbete, då många arbetsgivare ser en fullgjord gymnasieutbildning som ett minimikrav. Det finns fler faktorer som kan förklara ungdomsarbetslösheten. Därför fortsätter Alliansen att jobba med att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden.

Finanskrisen slog hårt mot jobben i‑Sverige. Unga är en särskilt utsatt grupp när konjunkturen går ner, då stiger ungdomsarbetslösheten. Det senaste året har den neråtgående trenden brutits. Konjunkturen blir bättre, företagen återanställer och nyanställer. Alliansen gör det billigare att anställa och satsar på bättre utbildning för unga.

I höst startar en ny gymnasieskola som är mer anpassad till elevernas efterfrågan, men även mer anpassad för arbetsmarknaden. Långsiktiga satsningar som kanske inte ger resultat direkt, men om ett par år.

Alliansen fortsätter med Folkhögskolesatsningen som syftar till att motivera unga att gå tillbaka till skolan. Vi höjer tillfälligt studiemedel för unga arbetslösa 20-24 år som vill komplettera betyg, också detta för att motivera dem att gå tillbaka till skolan.

Framöver kommer vi göra grundläggande reformer i skolan för att höja kvalitén och kunskapsinnehållet. Regeringen satsar 6 miljarder på att förstärka utbildningskvalitén de närmaste åren. Generellt sett kommer regeringen att arbeta med att förbättra länken mellan arbetsmarknad och utbildning, bland annat genom att införa en särskild lärlingsprovanställning för unga under 23 år.

Regeringen planerar och har genomfört satsningar som ska skapa fler jobb i fler och växande företag. Ska Sverige vara ett välståndsland i framtiden är det helt nödvändigt att vi fortsätter förbättra företagsklimatet.

Jobben är viktiga för samhället och för den enskilde. Detta gäller inte minst för alla unga. Egenförsörjning bidrar till ett friare liv och självständigare liv. Jobbet har också en stor social betydelse. Därför kommer vi Moderater fortsätta kämpa för att färre unga ska gå ut gymnasiet utan fullständiga betyg och för att fler unga ska ha ett jobb, en egen inkomst.

Jenny Petersson (M), riksdagsledamot Hallands län

Christofer Lundholm (M), distriktsordförande MUF Halland


Share/Bookmark

tisdag 26 juli 2011

Ofräscht Erik Hellsborn

I fredags berövades unga engagerade människor på sina liv i ett våldsdåd som saknar motstycke i Norge såväl som i Nordens moderna historia. Föräldrar har förlorat sina barn, syskon har splittrats och vänner har skilts åt för alltid.

Erik Hellsborn (SD) i Varberg skriver: ”Om det inte funnits någon islamisering eller massinvandring hade det inte funnits något som triggade Behring Breivik att göra som han gjorde.” Inläggets rubrik "Massakern är ett resultat av mångkulturen",

Tycker att den meningen är stötande och direkt ofräsch (vilket också kan sägas om övriga texten) - Anders Behring Breivik har eget ansvar i det han planerat under en längre tid och sedan utförde. Unga människor har får sätta livet till för sin demokratiska övertygelse är obegripligt och ska inte få hända. Inte i en demokrati – i en demokrati är det rent naturligt att man vardagligen möter någon annan som tycker på ett helt annat sätt än en själv. Så är det med det fria ordet.

Det Anders Behring Breivik utförde är ett angrepp mot kärnan av demokratin. Ungdomar som engagerar sig i sin politiska övertygelse att vilja göra världen bättre. Det engagemang som gjorde att även jag en gång engagerade mig politiskt.

Det Erik Hellsborn (SD) skriver och står för påminner mig om att varje dag måste friheten, öppenheten, tolerans och demokrati vinnas.

NH

Share/Bookmark

måndag 25 juli 2011

Tyst minut - 12.00

Tyst minut måndag 25 juli 12.00

Med anledning av händelserna i Norge iakttar Norge en tyst minut måndag 25 juli kl 12.00. För att visa Sveriges varma deltagande rekommenderar regeringen en bred anslutning till denna tysta minut.

Regeringskansliet flaggar på halv stång även under måndagen.

Regeringen.se

Share/Bookmark

tisdag 19 juli 2011

Svenska damerna hyllades!

I lördags tog de VM-brons i fotboll :). I går firades de runt om i Göteborg. Flera hundra personer mötte upp dem på Landvetter. De möttes av 53 000 jublade människor på Ullevi och Gothia Cup invigningen. Vid Götaplatsen hade drygt 5 000 människor samlats för att fira de svenska damerna. Kvällen avslutades med ett besök hos Lotta Engberg på Liseberg.

Stort grattis till er!!

DN, ExP, AB


Share/Bookmark

söndag 17 juli 2011

Lex Laval – strid om en symbol

Replik. Oppositionens beslut om Lex Laval är plakatpolitik och inte ansvarsfullt, anser Jenny Petersson (M), riksdagsledamot för Hallands län, i en replik till S-kollegan Jennie Nilsson och Byggnads ombudsman Margit Bik.

Socialdemokraten Jennie Nilsson och Margit Bik, företrädare för Byggnads, skriver att de ska riva upp Lex Laval (HN 2/7). De syftar på förslag som den samlade oppositionen (S+SD+MP+V) röstade igenom i riksdagen. Det gäller villkor för utländska företag som temporärt utför arbete med utländsk arbetskraft i Sverige, så kallad utstationering. Den bild som ges i artikeln behöver både korrigeras och nyanseras på ett antal punkter.

Nilsson och Bik tummar på sanningen när de lovar att riva upp Lex Laval. Det S+SD+MP+V föreslår är i själva verket att en utredning ska tillsättas om regelverket. Förespeglingarna om att svenska kollektivavtal i sin helhet ska börja gälla utstationerade arbetstagare görs mot bättre vetande. EU-domstolen klargjorde i Lavalmålet att det skulle försvåra för företag från andra EU-länder att tillhandahålla tjänster i Sverige och därmed strida mot den fria röligheten.

De lagändringar som gjordes efter Lavalfallet berodde på att Sverige fälldes i EU-domstolen. Utgångspunkten för Lex Laval var att den svenska modellen skulle tillämpas i så stor utsträckning som möjligt även vid utstationering. Propositionen föregicks av en gedigen utredning i nära samarbete med arbetsmarknadens parter och en omfattande remissomgång. Det S+SD+MP+V nu föreslår är en ny utredning av samma frågor, lite drygt två år senare, vilket framstår mest som plakatpolitik.

Att regeringen ska verka för en omförhandling av utstationeringsdirektivet som oppositionen föreslår riskerar att försvaga den svenska modellen. Bland EU:s stater råder olika syn på hur en rimlig balans mellan den fria rörligheten och arbetstagares rättigheter ska se ut. En omförhandling riskerar att gå i motsatt riktning mot oppositionens intentioner.

Dessutom vill den samlade oppositionen att Sverige ska ratificera konventionen ILO 94 som ställer krav på att all upphandling ska ske på villkor i enlighet med kollektivavtal. Vi tycker att det är bra om offentliga upphandlingar bidrar både till en sund konkurrens och till att samhällspolitiska mål uppnås. Därför har Alliansen tillsatt en utredning som bland annat ska titta på hur upphandling kan bidra till att uppnå mål som avser miljö-, sociala och etiska hänsyn. Men att i dagsläget ratificera konventionen är problematiskt eftersom det är oklart om EU-rätten tillåter det. Regeringen har påtalat för EU-kommissionen att ett klargörande behövs och upphandlingsutredningen har också fått i uppdrag att titta på frågan. Att agera innan dessa besked levererats är inte ansvarsfullt.

Avslutningsvis. Givetvis är det viktigt att vi har ett regelverk som motverkar social dumpning och som samtidigt inte sätter käppar i hjulet för den fria rörligheten. Det är den balansen som Lex Laval ska åstadkomma.

Utstationerade arbetstagare tillförsäkras idag svenska minimivillkor i lag och kollektivavtal vad gäller bland annat lön, arbetstid, semesterdagar, säkerhet och hälsa. Vi har gärna en debatt om hur den svenska modellen ska värnas inom ramen för EU-samarbetet, men då måste argumenten bli mer nyanserade, konstruktiva och realistiska. De förslag som ni, S+SD+MP+V, lagt går tyvärr i motsatt riktning.

HN

Share/Bookmark

Medlemsras hos LO

Har noterat att det är allt fler väljer att stå utanför facket. SVT rapporterar bland annat om detta. Det framgår att LO-förbunden har haft ett kraftigt medlemsras de senaste åren, från över 1,8 miljoner medlemmar 2006 till drygt 1,5 idag.

Viktigt är att LO arbetar för medlemmarnas intresse (kanske dags att sluta vara en kampanjorganisation till S). Oavsett organisation, förening etc, arbetar man inte för medlemmarnas intresse vill de inte vara medlem och lämnar organisationen. Logiskt kan det tyckas...


SVT

Share/Bookmark

torsdag 14 juli 2011

Färre onyktra på sjön - det är bra!

Sjön har blivit tryggare med Alliansen - Hårdare krav på nykterhet och fler kontroller ledde snabbt till att antalet fyllerifall ökade förra året. För mig är det lika självklart att man ska vara nykter när man kör båt som bil.

I dagens DN, Kustbevakningens östra region konstaterade 47 fall av sjöfylleri under maj och juni 2010, men under samma period i år är antalet bara 24.

DN, HP

Share/Bookmark

tisdag 12 juli 2011




Share/Bookmark






onsdag 6 juli 2011

Fantastiska onsdag!

Är arbetslinjen dragen för långt? Detta var rubriken för LO-TCO Rättsskydds seminarium som jag deltog i tidigare idag. Läs hela artikeln på moderat.se




Hallands Nyheter var på plats :)


Share/Bookmark

tisdag 5 juli 2011

Almedalen

Carl och Stefan jobbar på :)


- Posted using BlogPress from my iPhone

Almedalen

I går var det Moderaternas dag här i Almedalen. Solens strålar bröt igenom dimman i Visby och det bjöds på bra väder hela dagen.

Under gårdagen medverkade jag och besökte olika seminarium. På kvällen var det dags för Sveriges statsminister tillika partiordförande för moderaterna att tala i Almedalen. Det var nästan 4000 som lyssnade till talet. Missade du det finns talet på moderat.se Missa inte ironin om Aftonbladet.

I dag är det Vänsterpartiets dag, vi i alliansen anordnar även en del seminarium mm idag.

AB, AB, ExP, DN

Share/Bookmark

söndag 3 juli 2011

Almedalen

Äntligen är jag på plats i almedalen - igår började almedalsveckan. Det kommer bli en fullspäckad vecka med intressanta debatter, seminarier och samtal.

I morgon måndag den 4 juli medverkar jag på seminariet ”Skapar lägsta löner fler jobb till unga” som Hotell- och restaurangfacket och Hotellanställdas förbund arrangerar.

På onsdagen deltar jag bland annat på seminariet ”är arbetslinjen dragen för långt?” Samtalet tar sin utgångspunkt i några aktuella rättsfall som LO-TCO presenterar.

Följ mig gärna på Facebook och Twitter :)

Share/Bookmark











fredag 1 juli 2011

Hallänningar företagssamma




- Posted using BlogPress from my iPhone
Gunnar Axén om vissa ändringar i sjukförsäkringen.






- Posted using BlogPress from my iPhone