tisdag 31 maj 2011

Tyskland har kol - det har inte vi!!

Till år 2022 ska Tyskland ha avvecklat kärnkraften. Förbundskansler Angela Merkels regeringskoalition har enats om en tidtabell för när alla kärnkraftverk ska vara avstängda - I Sverige jublar kärnkraftsmotståndare.

Tyskt näringsliv har varnat för att en tidigarelagd avveckling kan leda till energibrist som hotar landets industri. Före mars i år svarade kärnkraften för cirka 23 procent av Tysklands energiproduktion. Energibrist leder till högre priser – vilket gör att det blir dyrare att leva och att producera varor.

En kombination av vattenkraft, förnybar energi och kärnkraft gör att Sverige är ett föregångsland i världen för att minska klimatutsläppen och samtidigt trygga en realistisk energiförsörjning. I dag står kärnkraften för ungefär hälften av Sveriges elproduktion medan vindkraften utgör en procent. Om vi vill kunna åka kollektivt, byta till elbil och minska utsläppen behövs kärnkraften.

Regeringen satsar på vindkraften. Fram till 2020 kommer 2 000 nya vindkraftverk att byggas vilket innebär ytterligare 10 TWh vindkraft. Kalla vintrar som denna visar att Sveriges elförsörjning är sårbar och att det är hög tid att nu rusta för framtiden.

Tysklands beslut innebär att det på kort sikt kommer tillföras en hel del fossil kraft i form av kol och gas i den tyska elproduktionen... Det är inte att ta ansvar för vår miljö och vårt klimat...

AB, ExP , DN,


Share/Bookmark

måndag 30 maj 2011

Förbättrad integration på arbetsmarknaden stor utmaning

I dag höll integrationsminister Erik Ullenhag, arbetsmarknadsminister Hillevi Engström och migrationsminister Tobias Billström ett medieseminarium om vikten av att snabbare få utrikes födda och asylsökande i arbete.

En förbättrad integration på arbetsmarknaden stor utmaning som vi måste ta oss an och lösa.










Share/Bookmark

fredag 27 maj 2011

Ska staten styra detta?

Regeringen har beslutat att satsa 8 miljoner kronor på "att främja jämställdhet inom musiklivet". Det ska ses som ett led i regeringens övriga satsningar för att uppnå jämställdhet inom kulturen.

Statens musikverk har fått i uppdrag att samverka med Statens kulturråd och Konstnärsnämnden för att främja ökad jämställdhet inom musiklivet. Uppdraget löper under perioden 2011-2014 och omfattar totalt 8 miljoner kronor. Målet med satsningen är att bidra till att män och kvinnor blir mer jämställt representerade i musiklivet.

Frågan är om staten ska styra detta?

Svd

Share/Bookmark

onsdag 25 maj 2011

AKU för april :)

I dag kom Arbetskraftsundersökningarna (AKU) för april 2011, den visar att det är 120 000 fler sysselsatta jämfört med april 2010. Sverige har en arbetslöshet på 7,9 procent - minus 1,6 procentenheter jämfört med april 2010. Det är 32 000 färre långtidsarbetslösa jämfört med april 2010.

Tack vare ordning och reda i finanserna och en tydlig arbetslinje har Sverige klarat sig bättre ur finanskrisen än de flesta EU-länder. Under 2010 noterades den största tillväxtsiffran på flera decennier och efterfrågan på arbetskraft har skjutit fart och nu ser vi att sysselsättningen ökar och att arbetslösheten sjunker.

Få klyftor är så stora som mellan den som har arbete och den som står utanför arbetsmarknaden. Att öka delaktigheten på arbetsmarknaden har därför varit Alliansens huvudfråga sedan valsegern 2006. Vi har drivit en bred jobbstrategi för att förverkliga detta. Även om vi börjar se resultat har arbetet bara börjat. Arbetslösheten är fortfarande hög och riskerar att bita sig fast om vi inte agerar. Det finns också tydliga utmaningar för vissa grupper att få fotfäste på arbetsmarknaden såsom ungdomar, utrikes födda och personer med funktionsnedsättning. För att komma åt dessa problem måste vi fortsätta att satsa på åtgärder som förbättrar arbetsmarknadens funktionssätt och ökar incitamenten att arbeta och anställa.


Share/Bookmark

söndag 22 maj 2011

Helt otrolig!!

Heja Anders!!



- Posted using BlogPress from my iPhone

torsdag 19 maj 2011

Det svänger i politiken.

Till alla de som säger att det inte händer något i politiken - detta inlägg är till er och det handlar om hur politiker svänger i frågor....

Pensionerna, fastighetsskatten och Libyen. Efter 55 dagar som partiledare har Håkan Juholt redan tvingats svänga i tre viktiga frågor.

DN har gjort en kortfattad redogörelse i tre frågor:



Pensionerna
Först: I sitt installationstal lovar Håkan Juholt att utvärdera pensionssystemet med de fackliga centralorganisationerna LO, SACO och TCO. Om inte regeringen vill diskutera sedan vill diskutera förslaget säger han att förtroendet mellan de fem partier som bär upp pensionsöverenskommelsen äventyras.

Sedan: Redan nästa dag tvingas Håkan Juholt till två pudlar. Han gör först klart att han inte vill riva upp pensionsöverenskommelsen med de borgerliga. När SACO och TCO säger till DN att de inte tänker delta i några pensionsöverläggningar får Juholt backa igen. Nu är det bara ”samtal” för att ta in synpunkter som är aktuellt. I samband med första maj förklarade han missen med orutin.

Fastighetsskatten
Först: I en intervju i SVT:s Agenda säger Håkan Juholt:

– Den gamla fastighetsskatten var dålig, men låt oss titta på om det finns en annan modell.

Sedan: En vecka senare säger partiets verkställande utskott nej till att driva frågan om en ny fastighetsskatt.

– Boende är den största investering hushållen
gör. Då kan det inte ske förändringar så fort man byter majoritet, säger
partiets ekonomisk-politiske talesperson Tommy Waidelich.

Libyen
Först: På första maj säger Håkan Juholt:

– Vi tar vår del av ansvaret, men det är inte vårt hela ansvar. Vi bär inte ensamma detta ansvar. Vi går in som en pusselbit, en bricka i detta och säger att under dessa månader tar vi vårt ansvar. Sedan lämnar vi och någon annan får ta vid.

Sedan: Efter hård kritik, även från flera tunga S-politiker, backar Juholt. Han vill fortfarande ta hem Gripen-planen från Libyen men öppnar för andra militära insatser, exempelvis fartyg för att bevaka att vapenembargot följs.




Att byta åsikt fram och tillbaka som Juholt har gjort utan att det finns grund för förändringarna skapar en oreda och det är inte seriöst. Frågan som infinner sig är vad vill Juholt och vad vill S?
ExP, SvD, DN, DN,

Blåa: Kent Persson, Thomas Böhlmark





Share/Bookmark

onsdag 18 maj 2011

Marks politiker levererade i sista stund...

Igår kom det efterlängtade beskedet, de två fosterbarn som omplacerades hösten 2009 får flytta tillbaka till sin ursprungliga fosterfamilj. Socialnämnden ansåg att det bästa för barnen var att återförena dem med den fosterfamilj där de vuxit upp och levt nästan hela sina liv.

Barnen kom till familjehemmet hos Eva och Anders när de var ett år respektive en månad gamla och levde där i fyra år. Under 2009 kom ett hastigt beslut från socialtjänsten i Marks kommun om att barnen skulle sättas på ett jourhem. Eva ansågs ha samarbetsproblem, sedan 2009 har hon stridit för att få barnen tillbaka - vilket de är idag :)

ExP

Blåa: Jan Ericson

Röda: Sebastians tankar

Share/Bookmark

tisdag 17 maj 2011

Ändringar i jobb- och utvecklingsgarantin...

I dag har Regeringen beslutat att deltagare i jobb- och utvecklingsgarantins tredje fas ska ha möjlighet till arbetsmarknadsutbildning om de bedöms kunna få ett arbete i anslutning till avslutad utbildning.

Arbetsförmedlingen har möjlighet att erbjuda arbetsmarknadsutbildning för deltagare i jobb- och utvecklingsgarantins fas tre som bedöms kunna leda till ett arbete i anslutning till avslutad arbetsmarknadsutbildning.

Det är Arbetsförmedlingen som tillsammans med deltagaren bedömer vilken typ av utbildning som är lämplig och hur lång den bör vara. Möjlighet till arbetsmarknadsutbildning i fas tre kommer att gälla omgående fram till utgången av 2011.

Share/Bookmark

söndag 15 maj 2011

Grattis Saade



Årets Eurovision Song Contest slutade med en tredjeplats för Eric Saade och Sverige, fantastiskt kul, grattis Eric Saade!


torsdag 12 maj 2011

Fiasko Saade..

...Om man ska tro det som står i Aftonbladet. I kväll tävlar Eric Saade om en plats i Eurovision-finalen. Jag kommer att hålla tummarna för honom :).

Share/Bookmark

Särskilda insatser med syfte att förebygga...

Idag har regeringen fattat beslut om en satsning på särskilda insatser med syfte att förebygga att kvinnor slås ut från arbetslivet på grund av arbetsmiljörelaterade problem

Regeringen har gett Arbetsmiljöverket uppdraget att utveckla och genomföra särskilda insatser med syfte att förebygga att kvinnor slås ut från arbetslivet på grund av arbetsmiljörelaterade problem.

Fokus kommer att vara - förebygga förslitningsskador på grund av felaktig arbetsbelastning.

Satsningen ska omfatta kunskapsinhämtning, information, utbildning av inspektörer samt genomförande av en nationell tillsynsaktivitet.

För att ta tillvara befintlig kunskap inom området ska Arbetsmiljöverket i lämpliga delar samråda med Försäkringskassan, Forskningsrådet för Arbetsliv och Socialvetenskap (FAS) samt forskare inom området.

Bra arbetsmiljö är en viktig faktor för att fler människor ska få möjlighet att kunna arbeta längre och utan risker för ohälsa, det gäller både kvinnor och män.

Andra om:
Arbetarskydd, VäxjöNytt.se, SKTF


Share/Bookmark

måndag 9 maj 2011

Ha det gott i Kina

Som ung så såg jag hur jag skulle göra karriär inom IKEA - det blev lite annorlunda. Jag började på IKEA och på varuhuset i Älmhult (VH-011) 1999. När jag nu tänker tillbaka finns det flera chefer och personer på det företaget som inspirerat och präglat mig som person, på olika sätt.
Chefer som Jens, Sara, Johan, Åsa, Marie, Nina med flera. Men en av de cheferna som jag som ny inspirerades av var Anders Gyhlenius, varför skriver jag om detta… Det var ett tag sedan jag reflekterade över min tid på IKEA. Vilket jag idag åter igen gjorde efter att ha läst artikeln i KVP-Expressen.


Anders Gyhlenius, 58 - en av Ikeas toppchefer - samlade personalen i Kungens
Kurva och berättade:
- Jag har fått veta att jag har cancer. Läkarna säger att den inte går att bota.
Han stöttas nu av Ingvar Kamprad, 85, som brister i gråt när han talar om Gyhlenius.
- Anders är en jädra duktig kille och jag håller tummarna för att han ska klara av det här också
.

När Anders var varuhuschef i Älmhult imponerade han på mig, han var en insperatör, för att inte tal aom hans järnvilja och styrka. Han hade stor respekt, pondus och ett stort hjärta för andra människor. (Det är många minnen som dyker upp från uppackningen då alla inkl Anders slet för att få upp alla varorna).

Alla har vi våra utmaningar avslutas Anders artikeln...Anders ha det nu gott i Kina och lycka till i "Kinesiska muren maraton".


Share/Bookmark

onsdag 4 maj 2011

Beatrice Ask gör tummen ner för Carin Jämtins förslag..

I tidigare inlägg i bloggen beskrev jag ett förslag om muslimsk helgdag från Carin Jämtin - Beatrice Ask avfärdar muslimsk helgdag och vill inte tillsätta någon utredning.

SvD


Share/Bookmark

tisdag 3 maj 2011

I går presenterade Socialdemokraterna sin vårmotion, förväntningarna på konkreta åtgärder och ansvar var höga men det slutade i ett platt fall. S-motionen innerhåller få tydliga besked och det är bekymmersamt att det största oppositionspartiet slarvar med den ekonomiska politiken.

Är det inte en utredning som föreslås så är det en kommission. I S-motionen föreslås en kompetenskommission med företrädare från näringslivet, det offentliga och arbetsmarknadens parter. Den socialdemokratiska tanken med kommissionen är att den ska tillsättas för att förbättra matchningen på arbetsmarknaden. Kommissionen ska kartlägga behov och föreslå åtgärder, men även kunna inhandla utbildningar och åtgärder från privata och offentliga utbildningsanordnare, samt ge stöd till arbetsgivare som anställer kompetensutvecklare.

Varför skapa en parallell organisation? I dag finns det myndigheter som har uppdraget att säkerställa en tillgång på utbildningar motsvarar arbetsmarknadens behov. För arbetsmarknadsutbildningarna gör Arbetsförmedlingen detta och Myndigheten för yrkeshögskolan för yrkesutbildningar.

Samtidigt som Socialdemokraterna föreslå en kompetenskommission vill de begränsa sökaktiviteten och rörligheten genom återinförandet av 100-dagarsregeln i a-kassan och slopandet av jobbcoacher. Det är som att tala med kluven tunga…det är inte att ta ansvar för Sverige.

Givetvis måste det hela tiden arbetas med att förbättra matchningen så att rätt person är på rätt plats på arbetsmarknaden. Det handlar om aktiva insatser, förmedlingsstöd, arbetspraktik, utbildning och att stärka kopplingen mellan utbildning och arbetsmarknaden

Share/Bookmark

S satsade mindre på järnvägen....

I det nya numret av Riksdag & Departement (R&D) går det att läsa att Socialdemokraterna var snålare med underhåll av järnvägen än alliansregeringen.

Kartläggningen som R&D har genomfört omfattar budgetåren 2000-2011. I opposition har Socialdemokraterna ofta och högt sagt att de tycker att Regeringen har snålat med underhållet av våra järnvägar. Nu svart på vitt visar det sig att S brukade pruta på sin tid med underhållet… I debatten har vi ifrån Alliansen ofta lyft fram att järnvägarna är eftersatta.

Alliansen har börjat åtgärda, om man bortser från de extra konjunkturåtgärderna sker en mycket kraftig ökning av anslagen, från tidigare 3,8 miljarder till 5,2 miljarder kronor per år för åren 2010-2021. Detta är en väsentlig och mycket nödvändig höjning av anslaget.


Share/Bookmark

Vilken politik står S i Halland för?

Skriver i dagens HP tillsammans med övriga moderata riskdagsledamöterna ifrån Halland.

När Socialdemokraterna nu har fått en ny partiledning är det dags för oss att ställa ett par frågor kopplade till vilken politik Socialdemokraterna vill driva. Partiledaren Håkan Juholt har belyst samhällsproblem utan att presentera några lösningar. Det är lösningarna och finansieringen av desamma som både vi och de halländska väljarna nu väntar på.

Alliansens jobbskatteavdrag har gett alla som arbetar, framförallt låg- och medelinkomsttagare, mer i plånboken. Med jobbskatteavdraget har ett vårdbiträde fått sänkt skatt med nästan 1500 kronor per månad, en metallarbetare med nästan 1700 kronor och en sjuksköterska med närmare 1750 kronor. Dessutom har jobbskatteavdraget varit framgångsrikt för att stärka drivkrafterna för arbete.

Trots detta har Socialdemokraterna blåst till strid varje gång vi föreslagit att skatten ska sänkas för alla som arbetar.

Tycker socialdemokraterna fortfarande att det är ett problem att vanligt folk får mer pengar över? Hur många steg ijobbskatteavdraget vill ni ta bort, och hur är er lösning för att det ska vara mer lönsamt att arbeta?

Med rut-avdraget har tusentals jobb skapats, vardagspusslet förenklats för många och svarta jobb blivit vita.

Hittills har omkring 300000 personer gjort avdrag vilket skapat en blomstrande bransch med över 11000 anställda. Vi har många av dessa i Halland. Trots det har Socialdemokraterna hittills tagit varje möjlighet att motarbeta reformen. Vill Socialdemokraterna fortfarande avskaffa rut-avdraget som lett till att tusentals jobb skapats?

Att ge fler ungdomar möjligheten att komma in på arbetsmarknaden är en av vår tids största utmaningar. För att ungdomar lättare ska få jobb har vi bland annat halverat arbetsgivaravgifterna för personer under 26 år. Detta har lett till att fler unga kunnat få in en fot på arbetsmarknaden. Detta har Socialdemokraterna protesterat högljutt emot och förespråkar istället chockhöjda arbetsgivaravgifter för personer under 26 år. Är det fortfarande Socialdemokraternas åsikt?

Att Socialdemokraterna samlat sig och valt en ny ledning är bra. Den tid av politiskt och ledarskapsmässigt vakuum som rått i landets största oppositionsparti är över. Det välkomnar vi. Men det innebär också att det är dags för Socialdemokraternas halländska riksdagsledamöter att börja ge svar på de frågor som såväl halländska väljare som vi politiska motståndare ställer.

Henrik von Sydow (M)

Anne Marie Brodén (M)

Jenny Petersson (M)

Michael Svensson (M), riksdagsledamöter för Hallands län

Share/Bookmark

måndag 2 maj 2011

Jämtin levererar ett dåligt förslag igen...

Sverige behöver en muslimsk helgdag anser Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin, som föreslår att de svenska helgdagarna ses över i en särskild utredning.

Det är vanligt att Jämtin fel – och igår gjorde hon det igen. I valrörelsen handlade förslagen om en butler i tunnelbanan och igår i sitt tal, förslag om en ny muslimsk helgdag... Varför inte en judisk helgdag?

Haveri att som S föreslå att Sverige ska införa nya religiösa helger. Socialdemokraterna havererar i detta förslag i sin iver att framstå som det mest multikulturella och öppensinnade partiet.

Men iofs borde vi kanske slopa första maj?

Metro, DN, ExP,

Blåa, Elisabeth Svantesson, Tokmoderaten

Röda, ....(var inne på s-bloggar, fann inga kommentarer på förslaget)

Share/Bookmark