måndag 29 november 2010

Debatt i dagens Hallandsposten

Lär av Barsebäcks stängning!

Indelningen av Sverige i fyra elpris­­områden sker efter krav från EU-kommissionen och är således inget som svenska politiker varken har önskat eller är skyldiga till.

Inte heller utformningen när det gäller antal prisområden och gränsdragningen mellan dessa bygger på politiska beslut, utan har bestämts av Svenska Kraftnät. Det är dock, enligt vår mening, anmärkningsvärt och förvånande att samtliga kärnkraftverk hamnar i prisområde 3 (Stockholmsområdet) och inget iprisområde 4 (Malmöområdet, dit hela södra Halland tillhör). Gränsen dras precis söder om Oskarshamnsverket.

I sammanhanget är det viktigt att komma ihåg bakgrunden till problemen, för att undvika att misstag upprepas. Problemet med elbrist i södra Sverige har uppstått till följd av stängningen av Barsebäcks två reaktorer 1999 och 2005. Stängningen innebar att den främsta kraftkällan plockades bort från ett område där behovet är stort.

Situationen förvärrades genom att den dåvarande socialdemokratiska regeringen inte tog sitt ansvar för att försöka minimera de negativa konsekvenserna av avvecklingsbeslutet.

Kraftöverföringskapaciteten norrifrån borde skyndsamt ha byggts ut i samma stund som beslutet att stänga Barsebäck fattades. Så har dock inte skett och nu får hushåll och företag i södra Sverige ta hela kostnaden för den bristfälliga socialdemokratiska energipolitiken.

Ansvaret för de problem som uppstår när områdesindelningen träder i kraft inovember 2011 faller därmed tungt på de politiker som beslutade att stänga Barsebäck och samtidigt underlät att sätta fart på utbyggnaden av kraftöverföringskapaciteten inom Sverige. Det är deras ansvar att vi isödra Sverige kommer att få högre elpriser än i norr.

Nu måste berörda aktörer göra vad man kan för att motverka problemen. Det gäller att snabbt bygga ut både överföringskapaciteten mellan elområdena och elproduktionen i område 4. Problemet är ofta tidsödande och krångliga tillståndsprocesser. Den här typen av ärenden måste därför nu ges högsta prioritet. Dessutom menar vi att gränsdragningen mellan prisområdena både kan och bör ifrågasättas.

Effekterna av stängningen av Barsebäck är en utmärkt varningsklocka för vad som händer om fler kärnkraftverk avvecklas. Då blir elen ännu dyrare och obalansen och överföringsproblemen inom landet ännu större.

Jonas Jacobsson (M), riksdagsledamot, Skåne

Jenny Petersson (M), riksdagsledamot, Halland

Share/Bookmark

fredag 26 november 2010

Stämma i väntan på advent

I stämmning med stämma... Tidigare idag drog Moderata Ungdomsförbundet förbundsstämma igång. det är full debatt i stämmosalen. Ändringar av stadgan har gått igenom, nu debbateras förbundsstyrelsens propositioner.



Share/Bookmark

Det ljusnar på arbetsmarknaden - HP i veckan

Artikel i veckan i Hallandsposten

Sverige kommer nu starkare ur den finansiella krisen än andra länder iEuropa. Arbetsmarknaden utvecklas bättre än tidigare väntat. 100000 fler är sysselsatta nu än det var 2006. Mycket tyder på en fortsatt stark utveckling. En bättre arbetsmarknad kräver ännu bättre matchning och bra utbildningar. Moderaterna och Alliansen tar fortsatt ansvar för svensk ekonomi och för jobben.

Startskottet för den ekonomiska krisen var att Lehman Brothers gick i konkurs hösten 2008. Krisen drog över världen och Sverige gick igenom den svåraste ekonomiska krisen sedan depressionen. Under förra mandatperioden genomförde Alliansen tuffa och besvärliga men framförallt viktiga strukturreformer.

Först befarades en arbetslöshet på strax under 12 procent när det såg som värst ut. Iår beräknas Sverige komma ned till cirka 8 procent. Vi kan se att sysselsättningen är på väg tillbaka och att arbetslösheten pressas tillbaka. Det är ett stort steg på rätt väg men vi är med detta ännu inte nöjda. Målet är full sysselsättning.

I valet 2010 begärde Moderaterna och Alliansen att få förnyat förtroende av väljarna. Vårt mandat vilar på ansvarstagande för offentliga finanser, för att upprätthålla samhällsekonomisk stabilitet och för ordning och reda i den svenska ekonomin. Vi har ett ansvar att förvalta skattebetalarnas pengar väl.

När det gäller jobben prioriteras utbildning. Det är viktigt med mer av yrkesutbildning men även långsiktiga satsningar på mer undervisningstid, fler fortbildningsmöjligheter för lärare, mer av betyg och mer av ordning i klassrummen.

Med Moderaternas politik för jobb blir det mer av coacher och mer av praktikplatser så att människor inte stängs utanför arbetsmarknaden. Vi har även halverat arbetsgivaravgiften för att anställa unga, vilket underlättar för fler ungdomar att få jobb. Jobbskatteavdraget ger sjuksköterskan en extra månadslön i plånboken varje år. När tillväxten och efterfrågan ökar kommer fler i arbete.

Ute på arbetsmarknaden måste vi ha bättre matchning mellan de som söker jobb och de som vill anställa. Vi måste få fram en bättre förmedlingsverksamhet. Vi måste satsa på skola och utbildning så att alla blir bra förberedda för arbetslivet. Genom jobb och utbildning möter vi framtiden.

Jenny Petersson (M), riksdagsledamot från Halmstad





Share/Bookmark


tisdag 23 november 2010

En tisdag i november

I dag tisdag, var det först förmöte med Alliansen innan det var dags för möte med arbetsmarknadsutskottet.

I eftermiddag var jag på seminarium som Samhall anordnade - När näringslivet visar vägen. Lönsamhet som lösning på utanförskapet.

Hos Samhall utvecklas människor med funktionshinder genom arbete.
Samhall har 20 500 medarbetare på 250 orter runt om i Sverige, vilket gör dem till ett av landets största företag.

På seminariet deltog vår arbetsmarknadsminster Hillevi Engström, som talade runt ämnet: Fler kan göra mer - Bra arbetsgivare tar ansvar.

Under seminariet delades Samhall ut Visa vägen-priset. Samhalls CSR-utmärkelse Visa vägen-priset, går till arbetsgivare och eldsjälar som gjort något särskilt för att öppna arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning.

Finalister i klassen företag:
Accessum, Västerås
John Ekströms Bygg AB, Örebro
LK Armatur AB, Stockholm/Helsingborg

Eldsjälspriset:
Carin Götblad, Länspolismästare i Stockholm
Bjarne Lunnelid, Strålsäkerhetsmyndigheten
Shpetim Pirraku, ABF-Västerås

Vinnare blev LK Armatur AB och Carin Götblad. Stort grattis till er, de har gjort en stor insats men mer behöver göras. Samhalls och CSR Swedens enkät, visar att integration av personer med funktionsnedsättning hamnar i botten. Däremot integration av personer med invandrarbakgrund ges allt högre prioritet när stora företag listar de viktigaste CSR-frågorna.


Share/Bookmark


fredag 19 november 2010

Snart dags för avtackning och gåsamiddag


Efter några timmar på tåg från Stockholm är jag nu framme i Halmstad, rättare sagt så har jag kvaterat in på biblioteket i Halmstad. Jag väntar på Christofer Lundholm, vi ska ta en fika innan vi åker till avtackningen och gåsamiddagen med moderater i från Halmstad.

Share/Bookmark

Monica Green (S) vill ge alla hemlösa en smartphone

Allt som vi riksdagsledamöter säger i kammaren fångas upp både på band och i skrift... ljud och bild sparas för lååång tid framöver... Något att tänka på...



Share/Bookmark

torsdag 18 november 2010

Uppgång på arbetsmarknaden

I dag kom SCBs Arbetskraftsundersökning (AKU). Den visar att under oktober 2010 var 4 570 000 personer i åldern 15-74 år sysselsatta, en ökning med 112 000 jämfört med oktober 2009. vilket gör att framtiden ser ljusare ut.

Antalet arbetade timmar ökade med 5,3 procent. Antalet arbetslösa personer var 369 000 eller 7,5 procent av arbetskraften. Även säsongrensade data fortsätter att visa en uppåtgående trend för sysselsättningen och en nedåtgående trend för arbetslösheten.

Ett arbete är kanske det mest centrala för människans möjlighet till självförverkligande. Genom att göra det mer lönsamt att arbeta, samt starta och driva företag, kan vi lägga grunden för fler nya arbeten, vilket i sin tur bidrar till en väl fungerande välfärd.

Share/Bookmark

Jämställdhet i bolagsstyrelser

Dagens Industri, jämställdhet är inte ett modeord det är ren business. Det visar en rapport från konsultjätten McKinsey, som svart på vitt slår fast att företag med kvinnor i ledningen presterar bättre än företag med enbart män.

I ett modernt mångfaldssamhälle kan inte det ena könet ha monopol på den ekonomiska makten... briste på jämställdhet hotar svensk konkurrenskraft och vår försörjning av goda chefer.

Jag säger inte att kvotering är rätt väg att gå utan belyser vikten av att ha kompetenta människor av båda könen i sin bolagsstyrelse.


Share/Bookmark




onsdag 17 november 2010

Moderata Ungdomsförbundet växer!!

Moderata Ungdomsförbundet växer så det knakar, och har nu passerat 12 000 i medlemsantal. Med sina närmare sagt 12 051 medlemmar är MUF större än både Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.


Share/Bookmark


onsdag 10 november 2010

Halmstad är bäst!!

...Även om mätninen i som det går att läsa om i HP, påstår att Halmstad "bara" är näst bäst så måste jag säga att Halmstad är bäst!! Desutom bevisar detta att man ska ta olika mätningar med en nypa salt ;)...

Halmstad är en fantastisk kommun, stad att bo och leva i - så enkelt är det ;)


Share/Bookmark

måndag 8 november 2010

Veckan som gick

Hej, det är en ny dag, det är måndag,
att det är måndag innebär även starten på en ny vecka :)

Veckan som gick - gick fort....
Möte, möte och möte, måste säga att det går en hel del tid till möten . Flest möten blir det med arbetsmarknads utskottet och möten i samband med utskottet. Innan varje möte träffas alliansen för att gå i genom ärendena, utöver detta träffas även vi moderater och gå igenom vårt arbete i utskotten. Jag får återkomma mer om detta när vi moderater har delat upp ansvarsområderna i utskottet.

I veckan som gick var det dags för den allmänpolitiska debatten, jag tog tillfället i akt och begärde replik i kammaren. Först replikerade jag William Petzäll (SD) på området migration, integration och invandring. På riksdagens hemsida går det att se vad jag och andra ledamöter hittar på i riksdagen med de redskapen som finns där.

I veckan som gick publicerades en insändare i HP av oss fyra halländska riksdagsledamöter.

Pressmeddelanden som är bra att ta en titt på.

1,6 miljoner pensionsavgångar - brist på arbetskraft i många kommuner
Fram till år 2025 är det 1,6 miljoner pensionsavgångar i landet. Det är cirka 250 000 fler personer än under perioden 1995 till 2010. Generationsväxlingen är särskilt omfattande i den offentliga sektorn. De tre storstadslänen påverkas minst, medan många av landets mindre orter berörs mycket. I vissa kommuner blir åldersavgångarna inom offentlig sektor större än tillskottet av ungdomar.

Av landets 21 län är det bara Stockholms, Västra Götalands och Skåne län som får en tydlig ökning av antalet personer på arbetsmarknaden under åren 2010-2025. En viss ökning sker också i Uppsala och Hallands län. I övriga län minskar antalet personer på arbetsmarknaden och nedgången blir störst i Norrbotten och Dalarna.

Arbetsmarknadsläget i september 2010: 45 000 lediga platser (Nytt pressmeddelande kommer om några dagar)

Det blir allt tydligare att uppgången på arbetsmarknaden fortsätter. Antalet personer som får arbete ökar och antalet nyanmälda lediga platser blir allt fler. I september anmäldes 45 000 lediga jobb till Arbetsförmedlingen. Det är 14 000 fler än samma period förra året. Registrerade arbetslösa vid Arbetsförmedlingen och personer i program med aktivitetsstöd var sammanlagt 402 000 personer, motsvarande 8,3 % av arbetskraften. (Arbetsförmedlingen, 13 oktober 2010).

Vad händer idag...

I dag blir det möten, instalation av skrivare och sedan fika med när och kära - imorgon 05.20 åker jag till Stockholm

Share/Bookmark










torsdag 4 november 2010

Replik i kammaren

Tidigare idag tog jag tillfället i akt och för första gången yttrade jag mig i riksdagens kammare. Jag replikerade William Petzäll (SD) i den allmänpolitiska debatten om migration, integration och invandring.
Min fråga till William Petzäll, vad är det för konkreta satsningar ni gör för att få in utrikesfödda på arbetsmarknaden?

Kan tillägga att SD gång efter gång säger att de vill minska invandringen och istället ta hand om de utrikesfödda som redan finns i Sverige. Men deras budget avslöjar att de har obefintliga ambitioner på integrationsområdet. De säger nej till instegsjobb, nej till jobbcoacher, nej till SFI-bonus, etableringslotsar mm.

Share/Bookmark

måndag 1 november 2010

Mina motioner

Vissa av mina motioner har media haft intresse för, vilket jag tycker är fantastiskt kul. Bland annat har Sanna på SvDs ledarblogg kommenterat mina motioner. Jag såg även att HP reagerat på mina motioner, där kan ni gå in och kommentera om ni vill :)
sist men inte minst ;), jag och Michael blev utsedda till opinionsbildare

Share/Bookmark